събота, 26 май, 2018
0

Историята на Устово представя в Кърджали Христо Гиневски

Утре от  17.30 ч. в залата на Военния  клуб  ще бъде представена книгата на доц. Христо Гиневски „Миналото на Устово”. Организатори са регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” и Военния  клуб  в  Кърджали.

    Доцент Христо Гиневски е роден на 10 март 1943 година в Устово, Смолянско. Завършва специалност „История” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, работи, като журналист в окръжния вестник „Родопски устрем”,  както в обществени и държавни институции.

Защитава докторска дисертация на тема „Българското възраждане в Средните Родопи”. Избран е за доцент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и е преподавател във филиала в Смолян. От възстановяването на списание „Родопи” до сега е заместник главен редактор. Научните му интереси са насочени към българското възраждане, както и към новата история на България и Родопите.

Автор е на редица монографии – „Хаджи Христо Попгеоргиев” /1996/,”Родопско възраждане” /2001/, „Родопска възрожденска интелигенция” /2004/, „Миналото на Средните Родопи – ХІХ и началото на ХХ век. Възраждане” /2008/.

„Доцент Христо Гиневски проявява завидна упоритост, постоянство и призвание, за да ни разкрие самородното местно злато на премеждия и поуки,  като го преработва в едно забележително изделие на краезнанието” ,  казва  академик Георги Марков за двутомното издание „Миналото на Устово”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™