вторник, 20 март, 2018
18

Тийнейджър рецидивист ще прекара шест месеца в ареста

6 месеца в  затворническо общежитие ще прекара  тийнейджър, задигнал пари от болницата в Кърджали.   Въпреки възрастта си Д. Е. Ф. вече е осъждан за подобно деяние.

На 23.11.2012г. в Кърджали, като непълнолетен  строшил преграда  в болницата  “Д-р Ат.Дафовски”  и задигнал  монети на обща стойност 127.20 лв. За това   му деяние съдът  го наказва с  „лишаване от свобода” за срок от 9 месеца, като  намалява  наказанието  с  1/3 – 6 месеца при „строг” режим на изтърпяване в затворническо общежитие от закрит тип.

Момчето е съдено за  кражби и от съда в Смолян и е получило 4 месеца  в затворническо общежитие, затова   след  като задигнало парите в Кърджали получава  най-тежкото от  присъдените му досега  наказания –  „лишаване от свобода” за срок от 6 месеца при „строг” режим.   Кражбата  в Кърджали е по време на изпитателния  му срок от една година и шест месеца.

Ефективен ли е законът за децата, извършили престъпления, както  децата жертви на такива, създаден през 1958 г.. Коментарът на  kardjali.news

Оказва се, че законът за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, с който магистратите работят сега,  е архаизъм от  1958 г. По него съдят деца,  станали престъпници най-често заради грешките на родителите си и средата, в която живеят.  Според  закон, чл. 49а от Допълнителните разпоредби: „Противообществена проява“ е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави“.  Което  значи, че  от дребна кражба  , през плесница и блудство, всичко  попада в  рамките на този текст.

У нас от  преразглеждане се нуждае  не само този закон, а и цялата система за детската престъпност , агресия и насилие. Както и създаването на детски съд, за който можем  се поучим от съседна Турция например.

Новото правителство   излезе с идеята  Агенцията за закрила на детето  да премине  към Министерството на младежта и спорта.  Агенцията, създадена по време на кабинета на НДСВ-ДПС начело  с Ширин Местан,  осигурява работа за 73 чиновника и  има бюджет малко над 1 милион лева.  Според закона   тя  координира и контролира ведомствата, имащи отношение към закрилата на децата.  би трябвало и на практика да видим  резултат  от делата й.

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™