събота, 17 март, 2018
42

Парламентът одобри на първо четене гражданите, чиито имена са променени през Възродителния процес, да могат да ги възстановят

Народното събрание одобри  на първо четене внесения законопроект от ДПС за промяна в Закона за гражданската регистрация. Със 104 гласа „за”, 40 „против” и 27 „въздържал се” депутатите одобриха гражданите с променени имена по време на Възродителния процес да имат право да ги възстановят. В първоначалния текст беше записано Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” при Министерство на регионалното развитие служебно да заличи принудително наложените по време на Възродителния процес имена на български граждани, които са възстановили предишните си имена. При дебатите лидерът на партията Лютви Местан уточни, че между първо и второ четене ще предложат друг текст. Текстът предвижда да останат само следните две предложения – административно да бъдат възстановени имената на починалите, а за всички останали резултатът да бъде от лична воля, но отново по административен път, а не по съдебен. Вторият законопроект за промяна, който ДПС предлага, касае по изключение в гражданските регистри вместо постоянен адрес да може да бъде вписан служебен временен адрес. Това предложение беше отхвърлено с 35 гласа „за”, 105 „против” и 36 „въздържал се”.
Внесеният от Министерски съвет законопроект  беше одобрен на първо четене. Първоначално от групата на „БСП лява България“ се обявиха против, но след процедура по прегласуване, предложена от Димитър Лазаров, от ГЕРБ подкрепиха текста. От МС предлагат, когато български гражданин живее в чужбина, адресната карта за промяна на настоящ адрес да се подава пред общината или кметство по постоянен адрес. Адресната карта се обработва веднага за актуализация на Национална база данни „Население”. Така законопроектът се прие със 133 гласа „за”, трима се въздържаха, нямаше  никой против.
Предложението на Реформаторския блок също беше одобрено със 142 гласа „за”, 5 „против” и 10 „въздържал се”. Реформаторският блок настоява регистрацията по постоянен адрес в едно жилище да не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да го обитават.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™