четвъртък, 24 май, 2018
0

Местан поиска референдум за това дали всички депутати да се избират мажоритарно

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че движението иска на референдум да бъде поставен въпросът дали всички депутати да се избират мажоритарно. На пресконференция в парламента Местан коментира готвения референдум за изборното законодателство, който ще се проведе заедно с местния вот. Ние сме за мажоритарния вот, натърти той.

Местан заяви, че нагласите на българското общество са такива. Според него въпросът трябва ли част от депутатите да се избират мажоритарно е лицемерие, защото хората искат всички депутати да бъдат избирани именно по този начин.   Той неколкократно избяга от  въпроси на журналисти откъде има информация за това предпочитание на българите. ДПС е категоричен застъпник на пропорционалната система, защото тя води до повече плурализъм, заяви Местан.  Категоричното противоречие с предишната реплика не бе коментирано. Според него въпросът всъщност не е толкова за мажоритарния вот. Хората искат някаква промяна. И популистите им казват – ето това е. Като се промени изборния закон, всичко ще се оправи. А това не е така, каза още Местан.

В обществото се говори предимно за смесена система, а не чисто мажоритарна.

ДПС ще предложи въпросът на референдума да е дали хората са съгласни всички депутати да бъдат избирани мажоритарно. По това кой как ще гласува за това предложение на ДПС ще познаете кой е лицемер и демагог. Задайте на народа въпроса, на който той иска да отговори, каза Местан.

Той допълни, че друга цел е българският народ да види истинското лице на политиците. В случай, че предложението бъде отхвърлено, ДПС могат да съберат 500 000 подписа и да организират свой референдум, със същия въпрос, каза още лидерът на Движението

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™