неделя, 18 март, 2018
110

„Кристална вода“ и „Водстрой 98“ ще рекултивират старото сметище на Кърджали

                                            Обединение „Арма инженеринг“ е сключило договор с община Кърджали за рекултивация на старото сметище в града, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Стойността му е 1.118 млн. лв., или 12 хил. лв. под прогнозната цена на общината. В обединението влизат „Водстрой 98“, която се свързваше с депутата Делян Пеевски, но собствеността й в момента преминава към групата на „Хидрострой“ на варненския бизнесмен и бивш пътен шеф Велико Желев, като и „Кристална вода“. Последната се контролира от Румен Гайтански–Вълка – бивш монополист в почистването на София.

В поръчката се е явил още само един участник – „Консорциум депо Кърджали“, в което влизат „Пи Ес Пи“, „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения“ и „Реко – Инженеринг“. И трите са регистрирани в София. Обединението е отстранено от търга с мотива, че не покрива техническите изисквания.

Поръчка за избрани

Това е второ успешно партньорство за „Водстрой“ и „Кристална вода“ на територията на Кърджали. Те вече имат договор за поетапно изграждане и довършване на новото депо за отпадъци край с. Вишеград, предвидено да обслужва 8 общини – Ардино, Черноочене, Джебел, Ивайловград, Кирково, Крумовград, Кърджали и Момчилград. Договорът е от февруари 2015 г. и е за 9.62 млн. лв.

Парите и за двата обекта са осигурени от държавата и са елементи на големия проект „Регионален център за управление на отпадъците – гр. Кърджали“. Той беше включен в предприсъединителната ИСПА, изпълнението му започна, след което замръзна за повече от пет години заради нарушения при избора на изпълнители. Общината проведе нови търгове, а през декември 2015 г. Министерският съвет отпусна недостигащите 3 млн. лв. – 1.3 млн. от тях бяха именно за довършителни дейности по рекултивацията на старото сметище и отстраняване на дефекти по горния му изолационен екран.

Изпълнителите

Мажоритарен акционер в „Кристална вода“ е „Кей Ар консулт“, еднолична собственост на Николай Радославов. До есента на 2015 г. „Кей Ар консулт“ се казва „Зърнести минерални материали“, а адресът й е на столичния булевард „Цариградско шосе“ 48-50. Там са регистрирани компаниите за почистване с представител Румен Гайтански като „ВОЛФ имобилиен“, „ВОЛФ лизинг“, ВОЛФ АД. Едноличният собственик Радославов е малък акционер и изпълнителен директор на „Авангардстрой“, където капиталът се държи основно от ВОЛФ и „ВОЛФ имобилиен“.

През януари тази година консорциум на „Кристална вода“ – „Гражданско летище Горна Оряховица“, получи от Министерския съвет 35-годишна концесия на летището в Горна Оряховица. Петпроцентов дял в консорциума има държавното дружество „Летище Горна Оряховица“. „Кристална вода“ за последните седем години директно или участвайки в консорциум, спечелва обществени поръчки за над 100 млн. лв., като основната част са по проекти от сферата на околната среда.

Гайтански е сочен за близък до лидера на ДПС Ахмед Доган. „Водстрой 98“ беше от същата орбита, но вече е с нов собственик, като индикациите са, че сделката е реална.

www.capital.bg

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени