неделя, 18 март, 2018
21

Ресми Мурад: Бизнесът няма сигурност, за да инвестира и създава нови работни места


-Господин Мурад, в това време на криза какво е състоянието на пазара на труда в община Ардино, има ли възможности за работа?

– Картината в Ардинско по отношение на безработицата, е както в останалата част на страната. Сега в началото на лятото има малко живинка по отношение на търсенето на строителни работници. Започва работата по няколко проекта на общината. По единия, който е за подобряването на туристическата инфраструктура – „По Дяволския мост – към райските пътеки в Ардино”, са наети 50 души за 8 -9 месеца. Очаквам да има и още проекти по оперативните програми и тази подготвена вече работна ръка да бъде наета от други фирми на територията на общината. В момента тече процедура за избор на изпълнител на пътните връзки Долно Прахово – Хромица , Ардино – Морава, Бял извор – Зака, проект на стойност над 5 млн. лв. , което също допринесе за намаляване на безработицата.
Общината работи и по още проекти. Единият е за спортната инфраструктура, по който също ще се избира изпълнител на строително монтажните дейности. Скоро ще открием процедура и за изпълнител на проекта за изграждане на за образователната инфраструктура, финансиран от Националния доверителен екофонд, както и за този за подобряване на градската среда по Програмата за развитие на селските райони, в който има обекти в града и общината.
Очаквам да бъдат одобрени поредните няколко проекта от програмата „Лидер“ в стратегията за местно развитие . Те са 6 -7 , дейностите по тях също ще помогнат за намаляване на безработицата.
По програмите за развитие на човешките ресурси също разработваме проекти. Временни са, но са от значение за хората, които не могат да намерят трудова реализация на друго място . Едни от проектите по тези програми вече приключиха, други още се изпълняват. 500 човека от общината, които са ангажирани по проектите, е равносметката ни досега.

– Това са проекти на общината, има ли място бизнесът в откриването на нови работни места?
– Голямото ни желание е тези работни места да бъдат разкрити от бизнеса, който създава реалната икономика и може да създаде по-трайни работни места. За съжаление на този етап той не усеща някаква сигурност да инвестира и да се развива в България, в региона също.
– Какви са очакванията ви, как може да живне пазарът на труда?
– Нашите надежди и най-голямото ни очакване е свързано с каскада „Горна Арда“. Проектът е икономически обоснован и ще се реализира. Смяната на властта , а оттам и смяната на политиката в сектор „Енергетика“ забавя реализацията на този проект, важен за нашата община. Инвестицията е на ЕВН, НЕК е партньор. Надявам се новото правителство да подкрепи по-силно този проект, защото ако започне час по-скоро, ще помогне за намаляване на безработицата не само в нашата община, но и в региона. Защото ще даде работа на 2- 3 хиляди души.

– Какво се случва с тютюнопроизводството в община Ардино, има ли още хора , които разчитат на тютюна?
– За съжаление в общината тютюнопроизводството намаля драстично. В много малко населени места се отглежда тютюн сега – Бял извор, Падина, Жълтуша, Ахрянско, Русалско.
В Ардино се развива животновъдството, което не е лошо, има условия за това. Но тютюнопроизводството е отрасъл с традиции в региона. Даваше сравнително добри доходи, когато премиите бяха прилични. Хората постепенно се отдръпнаха от тютюна, за това „помогнаха“ демократичните промени, които развалиха цялата организация на работа. Нивите станаха ливади и пасища, а техниката, с която обработваха земята, вече е амортизирана и негодна за работа. Отрасълът загуби своето важно, водещо място за създаване на заетост в общината.
– Има ли интерес към билкопроизводство?
– Не бих казал, че има. В стратегията за местно развитие е предвиден сериозен финансов ресурс за подпомагане на земеделски производители по подхода „Лидер“. За съжаление интерес към тези проекти няма. А за неземеделските дейност напливът е голям. Всеки иска да направи ремонт на къщата си, за я превърне в малък семеен хотел, да ремонтира цехчето, в което прави дограма или произвежда нещо. Но към земеделските дейности интересът е слаб и от страна на животновъдите, и от страна на земеделците. Те се отдръпнаха, а това не е добре, защото при нас има ресурси за развитие на земеделието и животновъдството.
– Природните условия в Ардино са благоприятни за развитие на туризма, в града видяхме няколко малки хотела. Има ли интерес на местните хора да инвестират в този отрасъл?
– В града има три хотела – „Палас“, „Ардино“ и „Емона“, както и една къща за гости „Конак“ на влизане в града от Кърджали. Това са малки семейни хотели. Всъщност хотелската база на Ардино е на „Белите брези“, там са отворени хотелите „Детелина“, „Брезата“, „Белите брези“. Но най-новият и с най- много удобства е „Планински изглед“ в село Ябълковец, много интересно привлекателно място. Съвсем скоро на „Белите брези“ отвори врати и друг хотел, собственост на бившия земеделски министър Мехмед Дикме. Има и проект за още един хотел в Ардино, който ще е близо до стадиона и бившия плувен басейн.
Природните дадености насърчават ардинчани да инвестират в тази засега свободна ниша в икономиката – туризма. Ние като общинско ръководство се стремим да помогнем с подобряването на туристическата инфраструктура, създаването на атракции за спорт.
В общината има добра основа за развитие и на ловния туризъм, който е много доходоносен. Това може да става в резервата „Гайдарци“ , а край село Любеново има наети на концесия площи за ловуване .

– Какво е състоянието на болницата, как оцелява във времето, когато навсякъде се говори за колапс в здравеопазването?
– Болницата страда от проблеми, които са еднакви за всички общински здравни заведения. Те идват от въвеждането на неизпълними и ненужни изисквания, които въвличат здравните заведения във фалити. Всичко това е продиктувано от лобистки интереси на частни клиники и болници за по-висок стандарт, за да насочат пациентите към тях. Това доведе до тези сериозни проблеми в сферата на здравеопазването. Всяка година общината подпомага болницата в Ардино с по 100 000 лева. Засега оцелява.
Но защо във всяко отделение трябва да има трима специалисти и ординатори? Това натоварва бюджета на болницата с по 10 000 лева на месец за излишни и ненужни специалисти. На година това прави 120 -150 хиляди лева, които излизат от болниците и отиват по сметките на лекари, които единствено са си представили дипломите в здравните заведения. Час по скоро тези изисквания трябва да отпаднат, да се махнат лимитите и болниците да се мениджират свободно. Всяка да може да прецени къде са силите й в какви насока ще е полезна на хората. Чакаме момента, когато ще бъдат отменени тези изисквания, за да може здравното заведение да работи спокойно.

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен...

  19.06.2013 at 20:32

  Да търсят повече инвеститори в Ардино

  0
  • Анонимен...

   19.06.2013 at 20:55

   da zemat ot poleto s kapiite v kirkovo

   0
 2. Анонимен...

  19.06.2013 at 20:23

  Браво на кмета!

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™