събота, 17 март, 2018
12

Караянчева: В Кърджалийско има села с пет души, но при 100 регистрации ще има избор на кмет от петима

Преференцията няма нищо общо със системата на мажоритарен избор. Това заяви по Нова телевизия депутатът на ДПС Четин Казак, попитан как така Движението застъпи тази теза, когато накара свои членове, избрани с преференция, да напуснат парламентарната група.
Това, което предлагаме за мажоритарен вот, е нашето виждане да покажем какво е мажоритарният избор. Не е провокация, но след като президентът и почти всички политически партии виждат мажоритарния вот като панацея на политическата ни система, нека да е докрай, подчерта Казак.
Мисля, че това е провокация – от ДПС да идва това предложение, след като изгониха кандидатите си, избрани с преференция, каза депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.
Никой не е казал, че обществото иска мажоритарен избор, подчерта червеният депутат Чавдар Георгиев. Това е най-прекият път към двуполюсен модел, каза Георгиев. Като се стигне до балотаж, там ще имате избор от двама, добави той. Това не е тема на обществото, продължи Георгиев, според когото здравната реформа е темата.
Ние въпроса няма да го преформулираме, ще го оставим така, както го предлага президентът, каза Караянчева. И добави, че се търси дори възможност за формиране на МИР в чужбина.
Според Караянчева с приетите вчера на първо четене промени ще се правят проверки по сигнал. На 15 кв. метра площ може да живее един човек, уточниха депутатите.
Ако предложението на колежката Манолова бъде прието, ще имаме по-честни избори. БСП знам, че не прави такива манипулации, заяви Чавдар Георгиев.
Нека не говорим празни приказки, подчерта Караянчева. Нека да ви кажа – в Изборния кодекс на г-жа Манолова може да се прави при 100 регистрирани души. А в Кърджалийско има села с пет души, но при 100 регистрации ето ти избор на кмет от петима души, разказа Караянчева, посочвайки името на село Яребица. Частни случаи винаги ще има, опонира Георгиев.
Депутатът от ГЕРБ засегна и темата с имената от Възродителния процес на починали вече хора. Не може автоматично да се възстановяват, абсурд е, каза Караянчева. Това ще е втори Възродителен процес, а сега в закона е предвидено роднините да подадат заявление, добави тя. По-скоро наследниците да определят, съгласи се и Георгиев.

1 Коментар

1 коментар

  1. Anonymous

    18.06.2015 at 10:09

    tipichno za dps-to te sa pedali i kradci

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™