понеделник, 19 март, 2018
126

Капитан Георги Георгиев остава незабравим за Кърджали

Тазгодишната инициатива „Мултикултурният град“ завършва по нестандартен начин – с гражданска акция за спасяване от разруха чрез реновиране и пренасяне на паметника на кап. Георги Георгиев от язовирната стена в центъра на Кърджали. Това става в кратки срокове – от 4 до 20 юни, в чест на 85-годишния юбилей на легендарния мореплавател. За целта е създаден Инициативен комитет от представители на Морски клуб „Ангел Петров – Йошката“, Областен съвет на СОСЗР, Арт движение КРЪГ, ОС на БЧК и Община Кърджали. За инициативата официално са информирани Министерство на отбраната, Министерство на младежта и спорта, Фондация „Кор Кароли“ от Варна, а с подкрепата на Яхт клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна“ е установена връзка със сина на мореплавателя – Иван Георгиев, корабен механик и ветроходец. В специално писмо до кмета на Кърджали и до членовете на Инициативния комитет Иван Георгиев изказва искрена благодарност за всеотдайността да се осъществи този проект, за който в града мечтаят от години.

Бюст-паметникът на самотния мореплавател и легендарен ветроходец кап. Георги Георгиев, осъществил най-дългата морска обиколка около Земята с яхтата „Кор Кароли“ (1976-1977), е изграден в негова чест от признателни кърджалийци над язовирната стена на яз. Кърджали преди 32 години и открит на 13 май 1983 г. Инициативата е на местната Организация за съдействие на отбраната (ОСО), от която е част и тогавашният Морски клуб-Кърджали. Бюст на капитана е дарен на кърджалийци от варненската структура на ОСО, а монтажът на място е осъществен от Петър Буров. Петър Буров е капитан на плавателни съдове до 40 бруто регистър тона водоизместимост. Той е участник в уникалното транспортиране по суша на кораба „Емона“ от Бургас до Кърджали през 1979 г., за да се реализира смелата идея на кап. Георги Георгиев и на тогавашния кмет Димитър Милев за Кърджали като планинско пристанище. Като знак на съдбата днес, през юни 2015 г., кап. Петър Буров се включва и в демонтажа на рушащия се паметник на околосветският пътешественик, за да бъде пренесен този ценен символ от романтичното минало в центъра на Кърджали и преоткрит от новите поколения в града.

Както винаги за успеха на начинанието допринасят и няколко истински ентусиасти с техните дарителски действия. Началникът на язовирен район „Кърджали“ Иван Делчев осигурява необходимия допуск за работа върху скалния масив с барелефа, съдейства за транспортирането на автентичния 135-килограмов бюст от витошки гранит и избира специалисти-каменари, за да поправят деформациите върху скулптурната композиция. Йордан Веселинов Иванов, собственик на фирма за транспорт на големи товари, извършва доставката на новия 4-тонен постамент от риолитова туфа за паметника в градската градина. Председателят на УС на Сдружение „Инициатива Обща памет“ Красимир Димитров и неговият екип реновират старата плоча с надпис, даряват нова плоча и извършват финалния монтаж на бюста върху постамента. Символичен жест в последните дни прави и собственикът на „Емона“ Мирослав Шопов, който дари 300-килограмовата дясна котва на кораба – за да бъде вградена със специална халка към постамента на новата конструкция на паметника на българския Яхтсмен № 1 за всички времена.

Вдъхновяваща роля в този изцяло доброволчески проект играе и Жоро Ермишкин – инструктор морска подготовка и капитан на учебен катер „Восток“, внесен в Кърджали от СССР през 1980 г. До 1989 г. той и кап. Петър Буров са членове на единствения морски клуб в България, който извършва целогодишен и ежедневен воден транспорт по яз. „Кърджали“ и яз. „Студен кладенец“ за превоз на пътници между Стената и 11-те села с язовирски гари в Кърджалийско.

На предстоящата церемония на 20 юни (събота) от 11.00 ч. в градската градина за откриване на реновирания бюст-паметник на кап. Георги Георгиев са поканени гости от София и Варна, между които е и кап. Тома Томов, председател на фондация „Кор Кароли“ от Варна. Той е първият капитан на славната баркентина „Калиакра“. Дълги години този ветроход е морската визитна картичка на България по света с успехите си в регатите „Cutty Sark“ и  „Tall Ship Race“ за ветроходи. На 20 декември всяка година Фондация „Кор Кароли“ връчва преходната награда за най-добро българско ветроходно постижение през годината

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™