събота, 17 март, 2018
0

Лютви Местан: Оттук нататък българската политика минава през своето чистилище

Ние заявяваме отговорно, че прочетохме всички поуки, които налага казуса „Пеевски”. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан при обсъждането на отмяната на избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС. „На първо място – имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета „Орешарски”, но изправя всички партии, всеки един български политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина по който той собствено вижда една или друга кандидатура, а трябва да даде сметка и за публичните наслоения върху този образ. Оказа се, че публичните наслоения върху образа на всеки един политик са също такава реалност, с която от тук нататък сме длъжни да се съобразим”, заяви Местан. „Ако в тези думи някой чете признание, че в този смисъл процедурата за избор на Делян Пеевски не е било съобразено с публичните оценки за кандидата, ние ще се съгласим. Но същевременно заявяваме, че казусът „Пеевски” постави нови стандарти пред всички политически партии. Тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти. Оттук нататък всеки един от нас ще дължи поведение, съответно на начина, по който ние предлагаме да се реши казуса „Пеевски”, заяви Лютви Местан.

Оттук нататък българската политика минава през своето чистилище. „Ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие, ще трябва да бъдем доблестни и да излезем тук, за да заявим конфликт на интереси”, посочи Местан. По думите му ако се разглежда Закон за изменение и допълнение на Закона за ДАНС и съпругата му случайно без подходящо образование е на висока заплата в ДАНС, той ще излезе и ще заяви конфликт на интереси. „Така ще бъде, защото са прави български граждани да ни наложат нови стандарти за хигиена в процеса на номиниране и избиране на политици на отговорни държавни длъжности и служби. Тези нови критерии и стандарти, които задават казуса „Пеевски” като непреодолим императив пред всички български политици, ще бъдат в пъти по-съотносими и задължително приложими и сред първите мъже в политиката в България. Ако за тях има непреодолими съмнения, че не са били екзактни и те, както ние правим това днес, ще застанат на тази трибуна и ще дадат отговор било за своето благосъстояние, било за свои сметки тук-там”, каза още Лютви Местан.
„Тук днес ние не търсим асоциации и паралели. Не само следващата кандидатура на министър-председателя Орешарски за председател на ДАНС, но всяко назначение и решение за избиране, което ще вземе оттук нататък и този, и следващите издания на законодателния орган, ще трябва да се случат по процедура, достатъчно прозрачна и в един задължителен диалог със структурите на гражданското общество”, заяви Местан.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™