четвъртък, 24 май, 2018
0

Местан: Смесената изборна система ще доведе до авторитарен режим в България

Искаме промяна във въпроса на президента и той да стане – Съгласни ли сте всички 240 депутати да се избират мажоритарно, трябва да се преборим с политическото лицемерие. Готов съм да разговарям с всички политически партии, за да предотвратим белята. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по Нова телевизия. Представете си ситуацията, че първата политическа сила спечели 40% от вота, но ако изборите се проведат по смесената система, а именно 80 депутати да бъдат избирани мажоритарни, то картината на парламента ще бъде много променена. Първата политическа сила при смесена система ще вземе много повече депутатски места и това може да доведе до ликвидация на коалиционността в България, алармира Местан. Някой иска да затвърди еднопартийното управление, не съм сигурен дали президентът знае какво прави, припомни лидерът на ДПС.

Смесената изборна система ще доведе до авторитарен режим в България. Ако не успеем да променим тази система ще започнем подписка, закани се Лютви Местан. Референдумите не трябва да са по толкова експертни теми. Ние гледаме позитивно на идеята за електронно гласуване, но това е въпрос на експертиза. Искаме по-чести референдуми, но по ценности теми като например за свободното използване на майчин език, каза Местан. В една млада демокрация, в която има разочаровани граждани, които видяха, че с приемането на западните правила не се подобри нищо, не е толкова лесно да се осъществяват референдуми както в Швейцария, припомни той.
Според него народът трябва да бъде питан и по възможност по-често. Референдумите трябва да са по ценностни теми, не по строго експертни. „Например аз бих искал да знам проблем ли е майчиният език. Той разбира се не може да има обвързващ характер. Но по подобни ценностни теми е добре да се провеждат по-често референдуми”.
Георги Близнашки е експерт на временната парламентарна конституционна комисия, предложен от ДПС. Не превръщайте Близнашки в част от анти-ДПС говоренето, каза Лютви Местан. Ние даваме добра оценка на учения и конституционалиста Близнашки. Ние може да сме били критични към премиера Близнашки, но експерта Близнашки трябва да бъде чут. Една политическа сила трябва да има силата да вярва на експерти, подтисквайки политическото пристрастие, завърши Местан.
Помолен за коментира думите на Бойко Борисов, че ДПС има своето силно влияние в медиите, Лютви Местан отговори: „Знам, че премиерът е силно вярващ човек и щом се прекръсти, значи вярва в това, което е казал“.
Делян Пеевски е за трети мандат представител на ДПС. Предстоят парламентарни избори, в които ще стане ясно дали Пеевски отново ще е депутат от нашата група. Ние имаме претенции към много проблематични лица в други партии, но не поставяме под въпрос общуването с партиите им заради самите тях, отговори той на въпрос за мястото на Пеевски в парламента.
.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™