събота, 17 март, 2018
178

Петър Бакалов представи книгата си „Хроники за словото“

Разказва за журналистите, запечатали чрез слово и фотографии събития и личности от Източните Родопи през миналия и настоящия век.

Кърджалийският журналист Петър Бакалов, дългогодишен кореспондент на БТА представи  снощи книгата си „Хроники за словото”. С репортажи и очерци, с разкази на близките и колегите им за тях, Петър Бакалов представя журналистите, запечатали чрез слово и фотографии събития и личности от Източните Родопи през миналия и настоящия век.
Да напишеш книга за колегите си е чисто предизвикателство и се иска доста кураж, каза редакторът на „Хроники за словото“ Павел Тенчев. Кураж се иска да пристъпиш в личното пространство на личности, формирали общественото мнение в продължение на повече от век. Смелост е да се докоснеш до тяхната душевност, до техния професионализъм, но да не прекрачиш границата на дълбоко личното. Убеден съм, че Кърджали и кърджалийци заслужават тази книга , защото тя е неделима част на историята им, от тях, от нас, добави той.
Така се случи в живота ми, че се оказах свързващо звено между пионерите в журналистиката в Родопите – Мара Михайлова и Кирил Попгеоргиев, и следващото поколение от 20-30-те години, сподели Петър Бакалов. Оказа, че ги познавам всички до един, писал съм за много от тях. Годините минават, времето покрива някои следи, губят се текстове, снимки и образи. Затова преди доста време беше голямо предизвикателство за мен да събера написаното за колегите, които ги няма. След 10 години списъкът се увеличи. Почувствах отговорност да напиша тези редове, добави Петър Бакалов. Казва, че книгата е колективен труд , в нея има разкази на тримата негови колеги, чиито бащи са били журналисти – Павел Тенчев, Габриела Щинова и Мария Султанова. Поканил е и Иван Бунков, Борис Аврамов, които са написали материали за свои колеги, които познават по-добре от него. Според Бакалов книгата е едно припомняне към по-младото поколение. Благодарение на Христо Ташев, който е откупил част от тиража, „Хроники за словото“ ще е в библиотеката на Кърджали, читалището, музея, Архива и на училището, в което са учили неговите деца.
Книга-памет за нашето недалечно минало. Така определя „Хроники за словото“ редакторът Павел Тенчев. Книга за широкоскроени хора, които чрез силата на писаното и говорящото слово прокарват пътеките на духовността в Родопите. Пътеки, превърнали се през годините в пътища, през които вървим ние, през които ще вървят децата ни журналисти, публицисти, поети,фотографи творци обединява ги гражданската им позиция, независимо от времената, в които са живели.
Ще си спомним за винаги първата, когато става дума за журналистика в Източните Родопи, Мара Михайлова, за потомъка на един от първите фотографи, самият той неуморим фотограф Иван Гунчев, отразявал в продължение на повече 50 години в над 1 000 000 кадри живота край Арда, за гласът, който се помни до днес – Георги Талев, за Русин Тенчев, който бе част от вдъхновението на Дора Габе да напише „Почакай слънце“. За Йордан Пекарев, който наля основите на журналистиката в Кърджали. Разказва и за други главни редактори на вестник „Нов живот“ – Симеон Петров и Нешо Павлов, за краеведа Георги Дачев, описал боевете от Родопите до Алпите през Втората световна война, за тоталитарната цензура или как гръцките репортажи прекършиха перото на Стоян Енев, за Скитника между звездите – Михаил Иванов. „Хроники за словото“ е памет за Балин Смилянов, Сеид Керим, Никола Кидиков, Стефан Султанов, Димо Щинов и още много строители на съвременен Кърджали. „Сеячите на словото из Родопите“ ги нарича редакторът, а авторът Петър Бакалов ги е подредил в азбучна хронология според фамилиите им. „Ще чуете“ гласовете им чрез техни текстове, гласовете на другите за тях, ще ви говори и авторът. И в този смисъл книгата може да се определи като многогласна и диалогична, добави Павел Тенчев.
Авторът дава думата и на различни хора, които коментират възлови събития и противоречиви събития, след които животът ни не беше същия– 10 ноември 1989 г. , умопомрачителният т. нар. Възродителен процес.
Читателят ще може да се информира и ориентира за дати и събития, свързани с Кърджали и региона – рубриката „Календар“ , която преминава като свързващо звено между 120-те страници.
Главният архитект на Кърджали Петя Назърова поздрави Петър Бакалов, за това което е направил и изрази надеждата, че ще продължи книгата. Пожела на автора перото му никога да не пресъхва. А дошлите на представянето на книгата на Петър Бакалов се размечтаха скоро градът да се сдобие и с Енциклопедия за Кърджали.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™