събота, 24 март, 2018
9

Търсят причините, довели до ремонтите по наскоро асфалтирания път за Маказа

Миналата седмица  за ремонт бе затворено  част от  дясното платно  на пътя от Момчилград към Кърджали след спирка „Дебел“.  Машини изрязваха асфалта, положен преди по-малко от година, ден по късно бе положен нов . Шофьори недоумяват защо  след продължилия   месеци ремонт и движение по разбит път доста време, пак трябва да бъдат подлагани на изпитанието да  се движат  отново по изрязан асфалт.

В момента по Оперативна програма „Транспорт“ се изпълнява проектът за изграждане на пътя  от Кърджали до  Подкова и пътна връзка „Фотиново” , отговориха на запитване на kardjali.news от Агенция „Пътна инфраструктура“ Първият подобект от него, включващ рехабилитацията на пътя от Кърджали  до  разклона за  Джебел завърши миналата година. На 16.11.2012 г. е издадено разрешение за ползване на участъка. Гаранционният срок  е 5 години и всички ремонтни дейности в този период се извършват от изпълнителя и са за негова сметка, уточняват от Агенцията.  От там  са  възложи на Централния институт по пътни технологии, национални европейски норми и стандарти (ЦИПТНЕНС) да извърши проверка на пътя от Кърджали до спирка Джебел, за да се установи какви са причините за необходимостта от нови ремонтни дейности. В момента проверката се извършва, добавят от Агенцията.

Строителните работи  по новия път  от разклона за Джебел до Подкова се изпълняват в график и досега са приключили 14 от общо 18 етапа от технологично-строителната програма, уточняват от Агенцията . Информират още, че  в проекта  за новия път от  разклона  за Джебел до Подкова не е предвидено изграждането на пътна връзка между новоизграждащия се участък и Момчилград.

Реконструкцията и ремонта на отсечката Кърджали – спирка Джебел започна през април 2012 г. и продължи около шест месеца. Беше реконструиран участъкът от автогарата до Ардинския мост, от кръстовището в кв. „Веселчане“ до спирка Джебел пътят бе преасфалтиран, възстановени бяха  канавките, поставени бяха нови еластични огради.  Според строителите на 8-километровата отсечка от Кърджали до спирка Джебел са положени  40 хил. тона асфалтова смес, монтирани  са 12 750 м еластична ограда, направени 2000 м облицовани окопи, 7000 кв. м хоризонтална маркировка, 10 000 м бетонови бордюри и 18 хил. квадратни метра  тротоари.

В момента се работи по новия участък от пътя за Маказа, който с дължина 24,2 км от Джебел до Подкова, включва и изграждането на 2,3 км пътна връзка за  село Фотиново.    99 водостока, 6 моста, 2 селскостопански надлеза и 9 кръстовища са включени в новото строителство .  Строителството е възложено на   обединение ДЗЗД “Кърджали-Подкова” ,  в което влизат „Интегрирани пътни системи” АД, София; “Пътстройинженеринг” АД,  Кърджали; “Пътностроителна компания ес би ес” АД,  Стара Загора и “Пътстрой” ООД, Стара Загора.  Строителният надзор на стойност 189 хил. лв. се извършва от “Пловдив инвест” АД и “Гама Сървисис” ЕООД, – София, съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Началото на  строителството и ремонта на пътя бе дадено на 1 септември 2011 г. от  тогавашния премиер Бойко Борисов.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  21.06.2013 at 00:33

  POZDRAVYAVAM STRANICATAVI ZA NAPRAVENITE GOLEMI I KACESTVENI SNIMKI !

  0
 2. Анонимен...

  20.06.2013 at 20:51

  Какво има да проверяват, ясно е- икономисали са асфалта

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™