събота, 24 март, 2018
7

Обучават наши и гръцки медици за действия при катастрофи

Лекари, медицински сестри и санитари   от болницата в Кърджали се обучават  по проект с болницата в Комотини. Целта е  да се реагира при катастрофи след отварянето на  международния път през прохода Маказа. Стойността на проекта   „Засилване на сътрудничеството между болниците и медицинския персонал в Комотини и Кърджали за техния най-добър отговор в случай на спешни случаи с фокус върху автомобилни катастрофи/MediciNet“ е  1 763 785 евро.  Голяма роля в проекта ще имат и екипите на Спешното отделение.  Важно е в предболничната фаза, когато медиците отидат на мястото на катастрофата, да могат да бъдат адекватни, каза изпълнителният директор на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали д-р Тодор Черкезов.  В екипа, който обучава нашите медици  , са доц. д-р Господин Димов от Тракийския университет в Стара  Загора и доц. д-р Бианка Торньова, д-р Леман Рашид от Кърджали.

Вече са  подадени  обществените поръчки за доставка на оборудването за обновлението на операционните зали в двете болници. Очаква  скоро  да бъдат сключени договорите с фирмите-изпълнители.

Петте операционните зали в многопрофилната болницата в Кърджали ще бъдат обновени.  В тях ще има нова вентилационна система и ще отговарят на все по-нарастващите и съвременни европейски изисквания. В момента оборудването и в двете болници е закупено преди 30-40 години,  подчерта  д-р Черкезов. По проекта  е предвидена купуването на модерна анестезиологична техника и апаратура. Създадена е организация докато трае  работата в операционните лекарите да оперират в Акушеро-гинекологичното отделение, в което има три операционни зали.

Хирургичните и травматологичните отделения, както и спешните приемни отделения и операционни блокове на двете болници трябва да отговорят на новите реалности във връзка с пътникопотока от двете страни на границата.

Многопрофилната болница в Комотини „Шишманоглу“ , която е партньор по проекта, е общинска, финансира се от държавата. Разполага с 217 легла и още 38 специализирани. В нея работят 111 лекари и 272 медицински сестри.

 

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  20.06.2013 at 20:52

  Как ще ги настигнем ние гърците???

  0
 2. Анонимен...

  20.06.2013 at 20:50

  Че какво има да се обучават

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™