събота, 26 май, 2018
0

Таушанова остава в политиката, Тюрдиев се връща в частния бизнес

Бившият областен управител на Кърджали Иванка Таушанова   ще работи в централата на ГЕРБ в столицата. Уточни, че няма намерение да променя местожителството си. Тя е изтеглила документите си от СОУ”Йордан Йовков”, където  беше преподавател преди да бъде назначена  на поста областен управител.  Нейният заместник Асен Тюрдиев се връща в Крумовград, където е общински лидер на ГЕРБ. Той  подчерта, че разчита съпругата му да го назначи в нейната фирма и да развива семейния бизнес.

Днес пред  представители на медиите в Кърджали Иванка  Таушанова и Асен Тюрдиев направиха отчет на свършеното през мандата си. Въпреки управлението в условията на тежка финансова криза, ние се гордеем с постигнатите резултати. По време на мандата успяхме да постигнем финансова дисциплина и съкратихме разходите на администрацията с 50 %. Заварихме задължения в размер на 100 000 лева, които разплатихме. Успяхме да реализираме приходи годишно между 150-200 000 лева от наеми и продажби на имоти публична държавна собственост. Справихме се и с подготовката на стратегиите относно Плана за развитие на региона,   обяви вече бившият губернатор Таушанова.

149 проекта на стойност 197 232 847 лева са реализирани от местната власт в региона със съдействието на Областната администрация в Кърджали.  Иванка Таушанова добави, че е доволна и от постигнатото в земеделието, където са усвоени 58 млн. лв. по схемите и мерките за субсидиране на  земеделските стопани в региона, както и 71 млн. лв. по програмата за развитие на селските райони.  Посочи като успех и Областната стратегия за социални услуги, за развитие на туризма, работата по 9 проекта по различните програми, един от които вече и реализиран, привличането на сериозни финансови ресурси от Европа за областта. Насочихме усилията си всички институции да заработят на принципа на доброто управление, нещо което не бе правено във времето, допълни Таушанова.

Двамата оповестиха ,че с встъпването си в длъжност преди 4 години са били засипани от сигнали и жалби. Близо 500 недоволни кърджалийци поискали съдействието им по различни казуси. Според Тюрдиев 95 % от жалбите били насочени срещу местната власт и едва 5 % срещу държавните институции.  Асен Тюрдиев наблегна  на изградените пътища в региона. Той добави, че  в Крумовградско има  три нови пътища,  вчера е издаден и Акт 16 на пътната отсечка от Аврен до 115-а гранична пирамида с Гърция.

Таушанова отчете, че е направила персонални промени в областна администрация, за да подмлади състава и да съчетае опит с младежко дръзновение. В резултат били назначени хора владеещи чужди езици и с опит в правенето на проекти.

„Пожелавам на новия областен управител да продължи започнатото от нас, да има приемственост и да завърши реализирането на европроекти, за да влезнат средства за подпомагането на икономическото развитие на региона”, каза Таушанова.  Заръча на наследника си Бисер Николов   да пази кадрите в областна администрация, тъй като те заслужено са спечелили конкурсите си.  Двамата  изразиха задоволство, че през изминалите четири години конкурсите при назначаването на експерти в областната администрация са идентифицирали най-можещите и най-знаещите кандидати. Разчитахме на прекрасни експерти, които имаше дни – работеха извънредно, с невероятен хъс, енергия и мотивация, заяви Тюрдиев. Според него ГЕРБ е основен опонент на ДПС в региона. В седемте местни общински съвета имаме  41 съветници,  подчерта Тюрдиев.

Иванка Таушанова  изрази надежда, че здравият разум у политиците ще надделее и те ще се обединят в работата си за общата кауза България.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™