понеделник, 19 март, 2018
0

Кога ДПС ще си понесе кръста?

Отговор на „Протестът на една мръсна туркиня“
Преди да кажа каквото и да е, искам да поднеса моите най-искрени извинения към всички български турци, справедливо почувствали се засегнати от някои обидни и дискриминативни спрямо тях скандирания (макар и подхващани от ограничена група хора), които се чуха по време на ДАНСwithme протестите от последните дни.

Трудно е за една тълпа, където и да е по света, да бъде докрай политически коректна, но тези протести претендират за висока култура на участниците и призовавам всички тях да защитят тази претенция, като внимават какво скандират.

Ясно е, че афектираните чувства, които стоят зад скандиранията им са в действителност насочени към едни мерзки българи, като Волен Сидеров и Делян Пеевски, но няма как да не достигнат до ушите и да не се забият в душите на многобройните достойни български турци, като Емине Гюлестан – жертва на същите изроди, които по най-долен начин си играят със съдбите ни и с бъдещето на нашата обща родина.

След искреното извинение обаче, не мога да си спестя и една искрена и важна критика. Гражданското общество в България има сериозни основания да очаква по-различно поведение от страна на българските турци и прогресивните сред тях трябва да катализират тази промяна в поведението на гласоподавателите на ДПС.

В България, по време на избори, всяка партия получава звучен шамар от гласоподавателя, за всяко безпринципно решение, което е взела по време на управлението си… всяка, освен ДПС.

Жан Виденов остави под носа му да изнесат житото на България и избирателят мигновено му заби звучна плесница, без даже да пита дали той и партията му са преки виновници или просто са проспали събитията.

Иван Костов направи приватизационни сделки, които породиха съмнение, а негов министър получи прякор „г-н 10 Процента“ и това беше наказано на мига.

Царя обеща осезаемо да подобри състоянието на държавата и на народа за 800 дни, но след това остави впечатлението, че основната му идея е да си върне старите царски имоти.

Четири години по-късно партията му получи наполовина по-малка подкрепа, а след още 4 не успя да влезне в парламента.

Правителството на Бойко Борисов беше обвинявано в полицейщина и в толериране на отявлени лобисти като Емил Димитров – за 4 години губи над половин милион избиратели.

Доган получава законен рушвет от 1 милион евро за консултиране на хидро-енергиен проект, въпреки че е учил философия, а подкрепата за ДПС се покачва с над 100 000 гласа!

Десетки, а вероятно и стотици хиляди гласоподаватели на БСП ще покажат на следващите избори (когато и да са те), че се срамуват от постъпката „Пеевски“ и няма да оставят тя да мине ненаказана.

Да се обзаложим ли, че нищо подобно няма да се случи с избирателите на ДПС, въпреки че би било основателно да се мисли, че инициативата за „Пеевски шеф на ДАНС“ най-вероятно е с първоизточник именно ДПС? Емине пише: „Тя (ДПС) трябва да носи кръста от политическите си грешки, по същия начин, както другите български партии.“

Проблемът е именно в това, че за разлика от другите български партии, ДПС никога не бива натоварена от своите избиратели с кръста, който заслужава да носи. Това пречи да бъде изтрита разделителната линия, между гласоподавателите на ДПС и тези на останалите български партии. Дано не позволим земята под тази линия да се пропука и да образува пропаст.

Прогресивната част от обществото ни очаква прогресивните български турци да станат по-критични към народните им представители и към техните постъпки. Очаква от тях да започнат да изказват критика на висок глас и да изострят чувствителността на онези техни близки, които имат ограничен достъп до информация (поради възрастта им или поради образователния им ценз) и така биват по-лесно манипулирани.

Знам, че не е лесно и знам, че трябва кураж, но сега е времето да го проявите, защото както са тръгнали народните ни представители, ако не бъдем смели всички заедно днес, ще откраднат безвъзвратно нашето общо утре.

П.С. Искам специално да поздравя моите приятели от турски произход – Мелят, Елис, Елин, Филиз (последната, за съжаление, няма да разбере думите ми, защото на 3-годишна възраст, заедно със семейството й, е изселена от България от една партия, която днес, макар и под друго име, отново работи против собствения си народ). Приятели, обичам ви!

Жеко Колев

*Заглавието е на Webcafe.bg. Оригиналното е: „Извинение, но и добронамерена критика към българските турци“.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    25.07.2013 at 15:57

    Г-н Колев,моите поздравления за статията. Аз също съм етнически турчин. Не знам Вие в коя част на България живеете, но знаете ли какво се случва с човек, който се опита да изкаже критика срещу ДПС в Кърджали?! Горкият човечец и цялата му рода изпадат в немилост – остават без работа, биват тормозени…

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™