сряда, 25 април, 2018
0

35 безработни младежи от област Кърджали ще бъдат обучени за парамедици

© Снимка: КърджалиНюз

35 трайно безработни младежи до 29 години от област Кърджали ще бъдат обучени за „парамедик“ – трета степен с последваща временна заетост, обяви директорът на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в Кърджали д-р Атанас Митков.
Обучението е по проект „Активни на пазара на труда“, който Центърът изпълнява, а Кърджали е един от първите градове в страната, в които обученията ще се провеждат по новите държавни образователни изисквания.
Професията парамедик е нова за страната. Идеята е тези кадри да компенсират липсата на висш медицински персонал в системата на спешната помощ, обясни директорът на ЦСМП. Парамедиците ще имат право да транспортират пострадали и болни хора, да оказват първа помощ и да асистират в спешно отделение. Според официално одобрената концепция за спешната помощ до 2020г. на системата ще са необходими 1 000 парамедици.
От днес до края на август ще се проведе информационна кампания в областта, целта е да бъдат привлечени 70 безработни  на възраст между 16 и 29 години, част от които ще бъдат насочени да се върнат на училище, да се регистрират в Бюрото по труда, а 35 ще преминат обучение от 9 месеца. Тридесет от успешно преминалите ще бъдат назначени за 6 месеца към Центъра за спешна помощ,  пет – в спешното отделение към болницата в Кърджали.

1 Коментар

1 коментар

  1. анонимен

    20.06.2016 at 18:20

    Задочно учащите имат ли право да се възползват от проекта

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™