сряда, 23 май, 2018
0

На Перперикон започна Археологическо лято 2016

Днес стартира Археологическо лято 2016 на Перперикон. 220 хиляди лева е финансовия ресурс  за това, отпуснат от държавния бюджет, с който разполага екипът на проф. Николай Овчаров. По думите му по време на тазгодишната, 17-а поред, кампания окончателно ще бъде завършен Акропола на Перперикон – северните части, северната порта и крепостта от север.

„Ще работим и в южното предградие на скалния град, където миналата година открихме голяма цистерна за вода, която е само част от голяма структура, която се развива от Юг”, каза проф. Овчаров. По думите му голямата цел е да се приключи Акропола, за да може община Кърджали да кандидатства с проекти по различни програми от новия програмен период на ЕС 2014-2020 година.

Разкопките на Перперикон ще продължат до септември включително. Ако парите не достигат ще се разчита и на сумата, която община Кърджали ежегодно отпуска в размер на 20-30 хиляди лева. Екипът започва работа със 70 човека, предимно жители на околните на Перперикон села, като се очаква те да достигнат 85, посочи още Николай Овчаров.

dariknews.bg

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™