четвъртък, 24 май, 2018
0

ДПС-Черноочене даде ифтар в село Комунига

В истински празник за жителите на село Комунига, община Черноочене се превърна благотворителната вечеря, по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Ифтарът, който е организиран от Общинският съвет на Движението за права и свободи в Черноочене,  събра около празничната трапеза над 80 души от различни възрасти.

Сред присъстващите бяха прдседателят на Общинския съвет и общински лидер на ДПС Бедрие Газиюмер, кметът на община Черноочене Айдън Осман и други гости.

Духовниците от местната джамия в село Комунига направиха благодарствена трапезна молитва. В кратките си слова наблегнаха на  добрите дела, които се правят през тези свещени дни. Спазвайки говеенето /оруч/, всеки от нас изразява своята благодарност към Всевишния и по-добре разбира състоянието на гладуващите и бедните, казаха те.

Кметът Айдън Осман поздрави мюсюлманите с месец Рамазан, като им пожела здраве и леки пости.

Рамазан е месецът на опрощението, взаимопомощта и смирението, заяви Айдън Осман. Нека да не забравим хората, които имат нужда от протягане на ръка за хаир, каза той.

След вечерята жителите на селото, начело с местния имамин Сунай Акиф и духовници от региона, продължиха програмата в местната джамия. До провеждането на всеобщата вечерна молитва /теравих/ прочетоха Мевлюд /житие на ислямския пророк Мохамед/, песнопения и аети от Корана. Припомниха си, че този 15-ти пореден ден от месец Рамазан бележи и приполовяването на постите.

По традиция в месец Рамазан общинското ръководство на ДПС в Черноочене организира празнични вечери – ифтар за вярващите. Те се организират след залез слънце, тъй като през целия месец мюсюлманите от зазоряване до залез слънце не консумират храна и напитки.

Краят на месец Рамазан ще е на 5 юли, който ще  приключи с тържествен намаз във всички джамии. По традиция в общинския център ще се организират празнични прояви.

Исмет Исмаил

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени