неделя, 24 юни, 2018
0

Министърът на културата д-р Стоянович остана впечатлен от миналато на Кърджали

Министърът на културата д-р Петър Стоянович и заместник-министрите  Велислава Кръстева и Васил Василев  разгледаха  експозицията на Регионалния исторически музей в Кърджали. Министърът   остана впечатлен от богатата музейна експозиция. Обиколката  на гостите започна от залата по „Археология“. В ролята на екскурзоводи бяха  ръководителят на проучванията на Перперикон проф. Николай Овчаров и неговият помощник Даниела Коджманова. Те разказаха  за живота в Източните Родопи от античността през римската епоха до Средновековието.

Представиха най-ценните находки, открити при различни археологически разкопки в региона, особено на Скалния град на траките и на светилището край Татул. Амвонът от раннохристиянската църква на Никета Ремесиански, пръстенът на Птолемей, керамика и съдове, използвани при жертвени обреди, бяха само част от артефактите, които гостите  видяха. Показаха им и залата на бъдещия трезор на музея, където ще се съхраняват златните епископски одежди,  открити в храма „Св.Йоан Предтеча“ в Кърджали.

 Тази вечер   министър Стоянович    ще открие Международния фестивал на изкуствата “Перперикон – 2013”.  Фестивалът се организира от Сдружение “Перперикон – Мелпомена” Кърджали, с подкрепата на Министерство на културата. Началото ще бъде дадено със спектакъла “Самодивска сватба” , представен на природния феномен “Каменната сватба” край Кърджали. Спектакълът е копродукция на Драматично-куклен театър “Димитър Димов”  в  Кърджали, сдружение “Окаста” и МФИ „Перперикон”, осъществен е с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Спектакълът е по балкански легенди за “Каменната сватба” и за самодиви. За  първи път през 2013 г. в рамките на фестивала ще се проведе и Конкурс за спектакъл в областта на съвременното музикално-танцово изкуство.

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон“

традиционно се подкрепя от Министерството на културата по сесия за проекти в областта на театралното изкуство, а от миналата година фестът получава финансова субсидия и за музикално-танцовия му модул след участие в конкурсни сесии.

Утре министърът д-р Петър Стоянович и зам.-министрите  Велислава Кръстева и Васил Василев ще разгледат разкопките на Перперикон и Татул, където ще бъдат посрещнати от ръководителя на археологическите проучвания проф. Николай Овчаров.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™