вторник, 20 март, 2018
24

Агоп Узунбохусян: Арменският инат е съхранил нашата култура и бит

Арменският инат е причината да съхраним и покажем днес нашата култура и бит. Глобализацията бавно, но сигурно разрушава нашите традиции. Въпрос на мотивация и ентусиазъм е да ги съхраним, заяви при откриването на изложба на  предмети от бита  на арменците председателят на арменското дружество в Кърджали Агоп Узунбохусян. Той подчерта, че  радостен от факта, че  на откриването на изложбата  са дошли представители на четири етноса и религиозни общности, което окуражава. И го връща в детството му в Добрич, където на пазара е израснал  сред толкова различни хора, но заедно с тях. Радвам се, че сега пак сме заедно, добави той. Благодари на община Кърджали за възможността да  представят в Кърджали сръчността на арменците.

При откриването на изложбата присъстваха арменци от Кърджали, Пловдив, Хасково, Добрич. Голяма част от експонатите бяха предоставени от тамошните арменски дружества. Много българи и турци уважиха тяхната проява. Сред официалните лица бяха зам.-кметът Елисавета Кехайова и носителят на приза „Мултикултурният човек” Нуреддин Мехмед.  Верджиния Гарабедян, председател на комисията по образование към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“  от Пловдив посочи, че в града на тепетата има арменска църква, училище и културен център и покани събралите се да ги посетят.  Председателят на фондация „Кръг” Радост Николаева разказа, че идеята за изложбата  тръгнала от една семейна сватбена снимка. Искали да покажат всичко,  свързано със арменската сватба. Включили  се арменски дружества от цялата страна, които  им предоставили  снимки, утвар и плащеници. Арменската църква в Пловдив  бе предоставила  дамски шал, везан на ръка, донесен от Одрин през 1919 г., църковно каре, везано със злато, донесено от Текирда през 1920 г. и църковно каре с извезан върху него образът на Св. Георги, донесено от Текирда през  1919 г., което по традиция се поставя под кръста на Кръстовден. Гостите видяха архивна снимка от сватбата на Азадухи и Агоп Еничерян от Кърджали, състояла се през юни 1944 г., и съхранената автентична сватбена рокля. Сред  експонатите са годежен пръстен и диамантена семейна огърлица от семейните ценности на кърджалийските арменци.

Изложбата е инициатива на артгалерия „Кръг” в партньорство с община Кърджали. Тя е част от проявите от инициативата „Мултикултурния град”, която се осъществява вече шеста година в столицата на Източните Родопи.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™