четвъртък, 24 май, 2018
0

Министърът на културата откри 13-я Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“

За мен е чест да открия 13-я Международен фестивал на  изкуствата „Перперикон. Трябва да ви призная,  че не съм имал възможността досега да присъствам на откриването на фестивал  на толкова романтично  и нетрадиционно място,  каза  министърът на културата  д-р Петър Стоянович  . Той и двамата му заместници  Велислава Кръстева и Васил Василев, както и  народните представители Милко Багдасаров и Мустафа Ахмед и зам.-кметът на общината Елисавета Кехайова и Алекс Нестор- представителят на канадската фирма „Дънди прешъс метълс”, основен спонсор на фестивала „Перперикон -2013” дойдоха тази вечер край скалния феномен „Каменната сватба“ за началото на фестивала.  Стотици кърджалийци и гости на града  се стекоха тук, за да съпреживеят  магията на  изкуството в първия ден от  фестивалната програма.

Благодаря  много на организаторите  и спонсорите и на всички онези , които ще покажат с таланта си,  че нашата култура е не само жива,   но  тя може да бъде представена по различен начин  на много места и да бъде достойно оценявана  в Европа  и по света, добави той . Като историк и като  пишеш човек,   а отскоро  и като министър,  смятам,  че културата ,  изкуството и  силата на духа са може би най- важното за хората. Смятам, че  ние можем да покажем на света  колко  дълбоко талантливо е българското племе и колко много трябва да се гордеем с нашата култура, добави министър Стоянович.

Добре сте дошли на 13-я Международен   фестивал,  обърна се към присъстващите директорът на фестивала  Петър Савчов. След завършването на един 12-годишен соларен цикъл  тази година ще видите много неща за първи път.  За първи път  сме тук на „Каменната сватба“. За първи път цялото министерство на културата е  наш гост.  За първи път  във фестивала ще има  конкурсна програма,   в  която вие,  зрителите,  ща дадете  голямата награда . За първи път фестивалът започва не на Перперикон, а на едно  особено място,  чиято магия  вярвам ще  оцените. За първи път се показва спектакълът „Самодивска сватба“. Желая ви прекрасни мигове и добри преживявания, добави Савчов.

За мен е изключително удоволствие да съм сред вас. Искам да ви пожелая успешен фестивал и много приятни мигове, приветства   гостите на фестивала  Алекс Нестор, директор на  канадската компания  „Дънди прешъс  Метълс“ , която е основен  спонсор на културното събитие.

Ръководителят на археологическите разкопки  на Перперикон  и съуправител на „фестивала проф. д-р  Николай Овчаров подчерта, че  13 години този фестивал разнася славата  на Кърджали в страната и по света. Някога тези скални масиви са били обожествени от древните траки. И именно заради това  е избрано мястото за начало на фестивала. Той вече набира сила. Любопитно ми е да видя  спектакъла, който е един  нестандартен начин за началото 13-я  фестивал „Перперикон“, каза още проф. Овчаров.

За мен е чест да ви поздравя с добре дошли на  това изключително  магическо място, каза зам.-кметът  на община Кърджали Елисавета Кехайова.   Неслучайно  фестивалът се превърна  във визитна картичка на Кърджали.   13 години са и малко,  и много време. Време,  през което фестивалът се разви изключително успешно.   Тук е моментът да благодаря на нашите партньори  в лицето на Петър Савчов  за това,  че не само създадоха идеята ,  но успяха да я развият, да популяризират фестивала  и да излязат  от рамките на неговата първоначалната идея да е само театрален.  Той е вече фестивал на изкуствата. Бих искала да   ви пожелая  успех от името на кмета  на община Кърджали. И  се надявам фестивалът да привлече не само местни хора,  както и туристи от България,  но и туристи от чужбина, добави тя .

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™