петък, 23 март, 2018
1 825

Милко Багдасаров: България може да загуби един добре изграден волейболен център

Милко Багдасаров е президент на волейболния клуб Арда (Кърджали) от 15 години. През този период кърджалийският волейбол постигна най-големите си успехи. Мъжкият отбор достигна да финал за Купата на България и записа няколко отлични класирания в Суперлигата на България. Под ръководството на Багдасаров в клуба се създаде водеща детско-юношеска школа в България вече с три републикански титли. Последната е от тези дни. При децата до 13 години – младите състезатели от града край река Арда вдигнаха титлата след 5 поредни победи и нито един загубен гейм.

Ето и обещаното интервю с Милко Багдасаров, след като стана ясно, че мъжкият отбор на Арда върви към закриване.

 

– Г-н Багдасаров, честито за новата републиканска титла! Как ще коментирате представянето на най-малките си състезатели?

– С огромно чувство на гордост, на благодарност за ентусиазма и труда на децата и треньорите. Но същевременно с голяма болка за невъзможността да продължим затвърждаването на модела, който създадохме. Този модел е в основата на постижението – детската школа на Арда да е номер 1 в най-успешния български спорт. Освен трите титли, нашите отбори завоюваха и две сребърни отличия и няколко бронзови. Неслучайно звездата на отбора при момчетата Симеон Топузлиев още като 14-годишен намери място в мъжкия отбор – на поста посрещач в Арда. Този млад състезател направи страхотно впечатление на треньори и специалисти с изявите си във всички срещи. Неотдавна на турнира за момчета до 15 години Красимир Димитров той логично и абсолютно заслужено бе обявен за MVP (Най-полезен играч). Ще посоча още и Красимир Георгиев, който в момента играе за България в Световната лига. Голям брой състезатели в Суперлигата на България и в чуждестранни отбори са възпитаници от детско-юношеските формации на Арда.

– С какви отбори в момента се изявява Арда?

– За тези години съумяхме с много усилия да създадем седем успешни гарнитури: мъже, юноши старша възраст, юноши младша възраст, момчета до 15 години, момчета до 13 години, момичета до 15 години и момичета до 13 години. Намерихме сили и за създаване на плажен волейбол – в тази част Кърджали също може да се похвали с много победи. Всеки познавач може да оцени мащабноста на съзиданието.

– Какво пречи да продължите?

– На първо масто това е проблемът с финансирането. На 1 юли предстои провеждането на Общо събрание на клуба. Заедно с отчета и анализа ще трябва да се очертае перспективата на клуба. Наред с радостите от отличното представяне на подрастващите, ще отчетем и финансовото състояние на клуба – тъжно е, че няма да можем да поддържаме мъжкия отбор на клуба, който вече 15 години се състезава в Суперлигата на България и винаги радва най-ентусиазираната волейболна публика в България, каквато е нашата в зала Арпезос. Ръководството на клуба изпрати писма до всички институции за търсене на решение. Уведомени са кметът на Кърджали, областният управител на Кърджали и Ръководството на федерацията по волейбол. За съжаление на този етап не мога да говоря за обнадеждващи новини. Финансовата гилотина виси над силния волейболен отбор на Кърджали, отбор победил не един и два шампиони. Уви, нашите съперници може да си отдъхнат от Терминаторите в Кърджали.

– Рухва ли пирамидата без мъжкия отбор?

– Без мъжки волейбол Кърджали няма да е същият – това е ясно за всички познавачи, за всички фенове на този красив спорт. Излизането на Арда от Суперлигата по финансови причини заплашва България да загуби един добре изграден и функциониращ волейболен център, а Кърджали най-добрия си отбор. Но за съжаление така изглеждат сега реалностите. Моята позиция и на колегите в ръководството се основава на желанието ни да бъде спасен кърджалийският волейбол от разруха. Изразихме и позиция, че бихме подкрепили и вариант за смяна на сегашното ръководство на клуба, стига това да е за доброто бъдеще на волейбола в нашия град.

 

Въпросите зададе: Васил Дяков

bgvolleyball.com

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™