вторник, 20 март, 2018
7

Спектакълът „Самодивска сватба“ – магията на истинската любов

На самодивска сватба  поканиха организаторите  на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон -2013“  кърджалийци и гости  на града тази вечер.

Автор, постановчик,   както и сценографията  и костюмите са дело актрисата Румяна Бъчварова, хореографията е на Георги  Бояджиев и Веселина Тодорова, музиката  е дело на Веселин Генов и  Йълдърай  Аптурахман .  Участваха 25 артисти , още  толкова от персонала са били ангажирани  в подготовката.  Спектакълът бе съчетание  на фолклор и рап ,пантомима и  съвременни танци бяха събрани в музикално  танцовият спектакъл „Самодивска сватба”.  Впечатляваща   бе актьорската  игра и изявите на танцьорите, и всички получиха заслужени аплодисменти.  Стотиците  кърджалийци  , качили се до природният феномен Каменната сватба няколко пъти трябваше да  преминават от едната сцена до другата по стръмни пътеки, осветени от луната и  мижави фенерчета .  Останахме с впечатлението , че повечето не разбраха   кога започва и свършва спектакъла  именно заради  придвижването от едно място към друго.    Неясно защо  в сцените се появиха  рапъри,  пеперуди , калинки, и други странни персонажи.  

Създателите на спектакъла „Самодивска сватба“  ни върнаха    хиляди години назад във времето, когато  боговете слизали сред хората,  а в горите   живеели самодиви. Магически хора извивали те на  своите сборища в лунните нощи.  Момци се прокрадвали в тъмното и запленени от тяхната красота,  опитвали  да откраднат самодивска невеста. Злите сили зорко пазели хората  да се  доближат до самодивите и да откраднат  свърхестествените  сили на самодивите . Със силата на музиката и танца актьорите ни разказаха   историята на  силната любов между  самодивата и  левент момък, който  се престраши да я  откъсне от  магическия свят.  Разгневеното зло можело  не можа да им попречи. Птици и цветя  станаха съмишленици и  на двамата млади и накрая   любовта им победи. На кръшно хоро се хванаха   актьори и хора от публиката. И като на сватба  гостите бяха почерпени с вино и плодове. Но накрая злите сили победиха и  младоженците останаха вкаменени чак да наши дни.

„Спектакълът е нетрадиционен прочит на фолклора и всичко онова, което ни е завещано от миналото”, каза  д-р Петър Стоянович,след като изгледа представлението. Той бе категоричен,  че това е начинът природните и  исторически обекти да станат още по привлекателни за посетителите, което ще помогне за развитието на туризма в региона. Д-р Стоянович премина по козите пътеки заедно със своя екип  и  купи билети за себе си и за придружаващите го.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™