събота, 26 май, 2018
0

Министър Стоянович: Пропадането на проекта за Перперикон е национално безотговорно

След като разгледа скалния град Перперикон, заедно с екипа си, водени от археолога проф. Николай Овчаров, министърът на културата Петър Стоянович обеща да съдейства за разрешаване на проблема с риска да бъдат загубени близо 4 милиона лева европейски пари по проекта „Перперикон – дом на богове и хора“ за консервация и реставрация на обекта, съобщава „Дарик“.

Стана ясно, че една от фирмите, кандидатствала за изпълнител, но некласирала се, е подала жалба пред Комисията за защита на конкуренцията, а докато тя се произнесе по казуса, е възможно да бъдат изпуснати сроковете, посочени в проекта. Ако до края на юни не бъде оттеглена жалбата, няма да могат да бъдат сключени договори между община Кърджали, спечелила проекта, и фирмата, и парите ще бъдат изгубени, алармира ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров.

„На фона на тази наша финансова криза, на фона на трудно намираните със сложна процедура европейски средства, пропадането на проект като този, аз бих казал, че е национално безотговорно“, коментира Петър Стоянович. По думите му в случая с Перперикон трябва да има и в някаква степен най-малкото опит за държавническо решение, тъй като Перперикон е един, а интересите са много. „Двете страни ще бъдат помолени да премахнат тази пречка, доколкото е възможно. И двете страни трябва да намерят начин да работят заедно повече за националния интерес, отколкото за личния“, коментира още министърът на културата Петър Стоянович.

Той и екипа му са на двудневна обиколка в Кърджалийско. Снощи Стоянович откри 13-то издание на артфестивала „Перперикон“. Той посети и Историческия музей в Кърджали, където са изложени експонати, разкрити по време на разкопките в скалния град. След Перперикон, обиколката на културния министър продължи с посещение на Елмалъ баба теке край момчилградското село Биволяне и гроба на Орфей до село Татул.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    23.06.2013 at 21:18

    bezotgovorno e da se dadat tolkova pari na imanqra

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени