сряда, 25 април, 2018
0

С „Дуенде“ на Татяна Лолова започна 14-я фестивал „Перперикон“

С моноспектакъла на Татяна Лолова „Дуенде“ тази вечер в Кърджали бе дадено началото на 14-я международен фестивал „Перперикон“ . Препълнената зала аплодира актрисата, която излезе на сцената усмихната и лъчезарна и остана такава до края. А вулканът от вдъхновение „Дуенде“ заплени кърджалийци с бликащата от него любов, музика, поезия. И суета, колкото за всички жени в залата. Зад спомените, разказвани от оперната примадона, надничаше болезненият въпрос за цената, която плаща творецът, за да постигне мига съвършенство, определен от Лорка като дуенде.
Преди да започне спектакълът  с едноминутно мълчание зрителите почетоха паметта на жертвите от наводненията. След това бе дадена думата на организаторите на фестивала.
За 14-ти пореден път за седмица Кърджали става столица на българската култура. С годините фестивалът не отстъпи нито крачка от високите си художествени критерии и от желанието си да показва най-добрите образци на съвременното българско, европейско и световно изкуство. Отново се събираме заедно, за да се насладим на високия професионализъм и талант на нашите участници, каза директорът на фестивала Петър Савчов, съпредседател на Сдружение „Перперикон Мелпомена”.
Проф. Николай Овчаров подчерта, че за тези 14 години, откакто съществува фестивалът са се променили изцяло не само Перперикон, но и Кърджали и Източните Родопи. Скалният град вече е напълно променен със средствата по европейски проект . Преди 14 години фестивалът беше замислен да популяризира все още неизвестният скален град на траките. Сега, когато фестивалът и скалният град си помагат, славата на Перперикон дава възможност на фестивала да съществува и да събира почитатели на културата, добави Овчаров.
Днес отново за пореден път в община Кърджали стартира един от най значимите фестивали, част от културния календар на Кърджали, каза зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. Тя бе категорична, че фестивалът „Перперикон“ се е превърнал в едно от основните културни събития в националния календар.
В рамките на фестивала „Перперикон“ във фоайето на театъра е подредена изложбата “Духът на буквите” на Фонд „13 века България”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™