вторник, 20 март, 2018
9

Днес Кърджали посреща мощите на Свети Йоан Предтеча

Тази вечер в Кърджали ще пристигнат мощите на Св. Йоан Предтеча от Созопол. Те идват с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и ще бъдат донесени от Сливенския митрополит Йоаникий. В 18 часа мощите ще бъдат посрещнати на кръстовището на кв. „Веселчане“, след което с тържествено литийно шествие ще бъдат отнесени в средновековния манастир “Св.Йоан Предтеча“. В двора на манастира на специално изработена сцена митрополит Николай, митрополит Йоаникий, Знеполски епископ Арсений и духовенство ще отслужат празнична Вечерна служба. След службата, децата от Неделното училище по Православно Християнско вероучение ще представят театрална постановка със старозаветен сюжет – „Извеждане на еврейския народ от Египет“ с режисьор Гълъб Бочуков. За пръв път децата ще играят своята театрална постановка вечер на специално сценично осветление, облечени със специални старозаветни облекла.
Утре ще бъде отслужена Архиерейска света литургия. След това с литийно шествие с мощите на Св. Йоан Предтеча ще бъде положен основен камък на втората част от манастирския комплекс – „Просветителска зала”, която ще се строи само и единствено със усилието, труда и средствата на хора, свързани с Кърджали. Само за три седмици от дарения са събрани над 25 000 лева, дарени са и строителни материали за над 40 000 лева, съобщи отец Николай,свещеник в храма“Св.Йоан Предтеча“. Инициативата за образователната зала е на миряните в Кърджали. Те сами са поискали да има помещение, в което да се изнасят беседи за християнството и православната вяра. Идеята е увлякла много вярващи от района. Залата, която ще се строи, е част от християнския комплекс до манастира“Свети Йоан Предтеча“. Той ще се превърне в духовно и просветителско средище за християните. Изграждането му ще започне след няколко месеца, когато приключат всички законови процедури. За него правителството одобри 800 000 лева.
Мощите на светеца, открити в Созопол, за първи път ще напуснат морския град.Това са и първите мощи на светец, които ще пристигнат в Кърджали от близо половин век насам. Шествието, което ще ги придружава, ще бъде поведено от църковни хоругви и над 100 деца в народни носии, заяви отец Николай.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™