събота, 17 март, 2018
13

13 състава и четирима индивидуални изпълнители от Кърджалийско отиват на събора в Копривщица

Самодейци от 9 читалища в Кърджалийско ще представят областта на 11-ия юбилеен Национален събор „Копривщица 2015″. Изявите им бяха селектирани от експертно жури на регионалния преглед на българското народно творчество под патронажа на областния управител Илия Илиев, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

13 състава и четирима индивидуални изпълнители класира комисията с председател гл.ас. д-р Мария Маркова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и членове: етнографката Соня Костадинова и хореографа Тодор Момчилов. Квота за Копривщица получиха Смесеният певчески състав за автентичен фолклор „Тракийски звуци“, мъжката фолклорна група и солистките Цветана Маринова и Веска Георгиева при Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ – Кърджали, Гинка Матева, Димитър Стамов, мъжката група и съставът за автентичен фолклор „Капитан Петко войвода“ при НЧ „Родопски фар“, женската певческа формация и изпълненията на Емилия Джуванова, Биляна Джуванова, Мария Алгачева, Росица Кехайова, Ангелина Смилянова и Сийка Крайчева от НЧ „Димитър Благоев 1963″ в с. Припек, детската фолклорна група при ОУ „Михаил Христов“ и жените от НЧ „Народни будители“ – с. Аврен, групите за автентичен фолклор при читалищата в Егрек и Черничево, ансамбъл „Изворче“ от Крумовград и певческите състави към НЧ „Родопска пробуда 1935″ – с. Тихомир и НЧ „Родопска искра 1921″ – Ардино.

Участниците в събора впечатлиха журито не само с таланта, но и с уникалните си родопски носии. Празникът се проведе в рамките на 17-ия Националния тракийски събор „Кърджали 2015, който се превърна в зрелищен фолклорен спектакъл с участието на повече от 400 самодейци и гости от различни краища на страната. Областният управител Илия Илиев приветства организаторите от Тракийското дружество и всички участници в събора, поздравявайки ги за жизнелюбието и упоритостта, с която съхраняват българските народни традиции, родови корени и памет.

През 2015 г се навършват 50 години от първото издание на събора в Копривщица. Тази година той ще се проведе от 7 до 9 август под патронажа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™