вторник, 20 март, 2018
0

Славейковци на обучение в страната на Леонардо

Като част от проекта „Свят за всички” група от 15 ученици от 9, 10 и 11 клас на СОУ „П. Р. Славейков“ и техни връстници от градовете Пловдив и Свиленград участваха в обучителни дейности в страната на Леонардо. Ръководител на групата от Кърджали е преподавателят по английски език в най-голямото училище Христо Христов. Проектът е финансиран по програмата Еразъм+ на ЕК. Обучението се проведе в Кастелето Тичино, Италия. Градчето се намира в Северна Италия, разположено е на брега на езерото Лаго Маджоро, което е второто по големина езеро в Италия. В този град могат да се открият много забележителни кътчета, всяко едно със своя специфична атмосфера. Градът със своето минало, настояще и бъдеще предлага много атракции на своите посетители. За славейковци времето не стига да се запознаят с всичко и в края на престоя не им се тръгвало от там.
Основната цел на проекта, по който ги обучават, е да получат професионална подготовка за екскурзоводи. За постигане на целта допринася добрата организация и обучението, което се провежда на много високо равнище и на английски език. Още с пристигането разделят учениците от трите града в отбори.
Всеки ден им поставят творчески задачи – изработване на туристически маршрути за даден град, който посещават в същия ден. Работният ден за всяка група приключва с изнасяне на презентация върху поставената задача. След презентирането журито, състоящо се от ръководителите, определя най-добре представилите се групи. Това е стимул за всеки да работи за по-добро представянеи допренася да бъдат изградени знания и умения, които трябва да притежава всеки добър екскурзовод.
Особен интерес у славейковци предизвиква посещението на модната столица на Европа – Милано. Най-привлекателен за всеки турист и екскурзовод е уникалният град Венеция, разположен на острови – около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море. Той е център на международния туризъм със световно значение. В градския транспорт са запазени гондолите и моторните лодки. Друг интересен град е Верона, където кърджалийци попадат в епохата на Шекспир. Къщата на Жулиета, строена през 13 век е в близост до площад „Ербе“. Във вътрешния й двор се намира скулптура на героинята. Пред погледите им е прочутият балкон, от който Жулиета е разговаряла с Ромео. Впечатлени са от амфитеатъра „Арена ди Верона“, на сцената на който са пеели българските оперни певци – Николай Гяуров, Гена Димитрона и Райна Кабаиванска. В града има много катедрали и базилики. Посещават с удоволствие още и увеселителният парк „Gardaland“, където екстремните атракции им спират дъха.
Освен обучението в програмата им са включени и много забавления – българска вечер, футболен мач между българите и приятелите, които намират в Италия и др.
Всички са доволни и щастливи от дадената им възможност да участват в този проект. Освен знанията за екскурзоводи, които получават, учениците на СОУ „Петко Рачов Славейков” се запознават с културата, традициите и нравите на Италия. Но най-ценното, което ще остане у тях завинаги от престоя им в Италия, са новите приятели, които намират там и с които тече непрекъсната кореспонденция от завръщането им насам.

Тодор Иванов

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™