четвъртък, 24 май, 2018
0

Възпитаничка на ГПЧЕ „Христо Ботев” в листата на отличените в американско училище

Маринела Колева, ученичка от ГПЧЕ”Христо Ботев”, град Кърджали, получи възможността да продължи образованието си в единадесети клас за учебната 2012-2013 година в САЩ  по програмата The Kennedy-Лугар YES, спонсорирана от Държавния департамент на САЩ, Бюрото за образователни и културни въпроси – „Американски съвет за международно образование”. Програмата предлага на ученици и млади специалисти в пълни стипендии в САЩ за период до една академична година. Тази програма помага на ученици от целия свят да контактуват с други култури обикновено чрез програмите за обмяна на ученици от различни държави. Сега Маринела учи в гимназия „Мил Вали”, щата Канзас, след като е спечелила федерална стипендия от програма „Кенеди-Лугър младежка обмяна и обучителна програма”. Тя е един от двамата ученици в област Де Сото. Забележете, че двама ученици е оптималния брой за година.

Маринела казва, че е трябвало да се потруди доста, за да има възможността да отиде в Америка. „Аз спечелих стипендия”, казва Колева, „но за да спечелиш стипендия трябва да вземеш успешно тестове по английски, да пишеш есета, да ходиш на интервюта и т.н. Сега когато шестте месеца от едногодишното ми обучение в Канзас изтекоха, бих могла да кажа, че започнах да разбирам Америка и американската култура. Може да се каже, че по-скоро оценявам разликите, отколкото да ме е страх от тях. Хората често ме питат по какво се различават Америка или даже Мил Вали от училището ми в България. Аз винаги казвам, че е по-добре да ме питат какви са приликите, защото те са повече. Това е предизвикателство и приключение. Това, че съм живяла целия си живот в град с население приблизително 50 000 души наистина не е предимство за мен. Учила съм в гимназия, където познавах всеки, ходех на едни и същи места всеки ден и правех едни и същи неща, срещах се с едни и същи хора. И въпреки, че се наслаждавах на всяка секунда от живота си, не исках той да е точно такъв. Новото е винаги добро, даже ако е трудно, то пак е добро, защото е ново. Намирам този опит за уникален и много важен за моето личностно израстване. Това ми помогна да стана по-независима, да осъзная много неща и най-важното промени житейските ми перспективи. Думите трудно могат да опишат чудото да имаш шанса да ти се случи такова нещо”. Щастлива е, че е имала възможността да учи в Америка. „Това е нова преживяване” – казва тя, ”и мисля, че си струва”.

След показаният отличен успех и отлични резултати на национални олимпиади по английски език в годините, когато Маринела Колева е ученичка в ГПЧЕ „Христо Ботев”, гр. Кърджали, тя достойно се представя и сред своите съученици отвъд океана. Доказателство за това са резултатите и в листа на отличените ученици с отличен успех в американското училище.

 

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    24.06.2013 at 15:51

    bravo na hubavoto momichence

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™