вторник, 20 март, 2018
0

Кърджалийци направиха дарения само на „Лидер“, коалицията на Дал и НДСВ, и „Модерна България“

Дарители  от Кърджалийско са подкрепили предизборната кампания  тази година само на партия „Лидер“,  Коалиция „Център свобода и достойнство“  и движение „Модерна  България“ , сочи справка в отчетите, публикувани днес от Сметната палата.

Един кърджалиец е дарил 300 лева за  предизборната кампания на „Модерна България. За сравнение в Ивайловград  дарителите  са петима, дали са по 300 лева за Коалиция за България.

8 са  членовете и симпатизанти на партиите, предоставили автомобилите си за  времето на предизборната кампания. Сред колите, които  са дали  за месец ,  а един  от дарителите само за  15 дни, а  дори една „Жигула“. Тя се е ползвала от   коалицията на партията на Касим Дал и НДСВ.

Двама  от дарителите  на партиите са от Крумовград, останалите от Кърджали.

Кърджалиец  е предоставил офис  на Модерна България , а друг е  осигурил  на партия „Лидер билборд на  изхода на Кърджали в посока Хасково.

Близо 4 милиона лева са били похарчени от ДПС за предизборната кампания за парламентарните избори през май, показват данните от публикувания отчет на партията на сайта на Сметната палата. Най-малко са парите, хвърлени от „Атака“ за кампанията – 584 хиляди лева.ГЕРБ са похарчили близо 2 милиона лева , като хората на Бойко Борисов са дали най-много средства за електронни медии и реклама в тях – 626 хиляди лева. Най-евтино е отразяването на партията в БНР – 27 000 лева.
Големите партии разчитат основно на държавната субсидия за своята предизборна кампания, показват отчетите. При ГЕРБ 100% от похарчените пари са от този източник. Атака също залага на субсидията си, като има и една малка сума – 390 лева от стопанска дейност.
При ДПС парите от членски внос обаче са голямо перо – 1.2 милиона лева, но останалите също идват от държавната субсидия. Социалистите пък декларират и малко над 77 хиляди лева дарения.

25 политически партии, 7 коалиции и един инициативен комитет представиха отчетите си за изборите през май, съобщават от Сметната палата.  Две партии и един инициативен комитет не са представили отчетите си за кампаниите – Национално патриотично обединение и Национално движение Единство, а инициативният комитет е регистриран от РИК Плевен.

Една партия –  Християн-социален съюз, представи отчета си след предвидения в Изборния кодекс едномесечен срок. Отчетът й не е публикуван, тъй като не е в изисквания електронен формат.

Предстои Сметната палата да извърши одит, при който ще провери за съответствие декларираните приходи и реално извършените разходи във връзка с предизборната кампания.

При нарушаване на изискванията за финансиране на предизборната кампания – например неподаване на банкова сметка, неподаване на отчет, неспазване на забраните за финансиране на кампанията, на лицата, които представляват партията, коалицията или инициативния комитет, се налага глоба от 5000 до 10 000 лв.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  25.06.2013 at 20:45

  кой ли пък е дал пари за партиите

  0
 2. Анонимен...

  25.06.2013 at 20:41

  ГЕРБ и ДПС имат достатъчно крадени пари, що да им дават още

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™