четвъртък, 24 май, 2018
0

Спектакълът „Коварство и любов“ бе представен тази вечер в Кърджали

Спектакълът  „Коварство и любов“ по класическата пиеса на Фридрих Шилер с режисьор Стайко Мурджев бе представен тази вечер в Кърджали.

Пълна галерия с снимки от представлението можете да видите тук.

Постановката  на Театър „София“  е за вечната битка между любовта (в образа на  сина – Калин Врачански) и коварството (  бащата – Ириней Константинов), в която побеждава коварството.  Пиесата на Шилер, макар и отдалечен от нас с два века,    показва  как сложните връзки и съперничества, и личните конфликти водят до безскрупулност, коварство и насилие, които режисьорът оприличава на фашизъм. Аристократът Фердинанд фон Валтер и Луиза Милер са влюбени и желаят да се обвържат, но съсловно не си подхождат.  Чистата и истинска любов  застава срещу  низините на човешката поквара и властолюбие, за да покаже колко крехко може да бъде доброто. И колко лесно може да бъде смачкано в ръцете на ловки интриганти.  Режисьорът сваля маските от героите, за да покаже грозното лице на политиците,  гледащи на хората като на пионки. Хора , за които човешкият живот е нищо  по пътя им към властта и парите. В тази среда хора с чиста душа, като  сина на президента – Фердинанд фон Валтер, не могат да оцелеят. Разбрал за истинското лице на баща си , той опитва да се опълчи срещу нравите в двора. Но злите  хора спретват интрига срещу неговата любима  Луиза (Йоанна Темелкова) и Фердинанд стига до убийство, бесен от нейната „изневяра”.  Отчаял се, той не вижда друг изход освен да сложи край на живота си и на своята любима, също както  са направили Ромео и Жулиета.

Сценаристът   е взел епохата  на Шилер за начало на разказа,  а след това последва пътуването във времето. Опитва се да предаде посланието от  18 век   до сетивата на  човека от  21 век .  Но костюмите и авангардният прочит   на сценариста  може би  не останаха разбрани за  част от зрителите.  Съвременното звучене на „Коварство и любов”  внушаваше декорът от стоманени тръбни конструкции, които крият  мрачни  ниши, скрити пътеки и стълби, между които внезапно се появяваха актьорите.

В спектакъла участваха актьорите Ириней Константинов, Калин Врачански, Йоанна Темелкова, Лилия Маравиля, Петя Силянова, Росен Белов, Пламен Манасиев, Мартин Гяуров, Мира Бояджиева, Милен Николов, Юлиян Рачков, Юлиян Малинов, Юлиян Петров. Художник на костюмите е Невяна Кавалджиева, автор на музиката – Петър Дундаков, пластика – Мила Искренова.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™