събота, 26 май, 2018
0

Парламентът под блокада, полиция извежда депутатите

Народното събрание не можа да събере кворум днес. На второто преброяване в пленарната зала на таблото се изписа, че присъстват едва 112 депутати при необходим кворум от 121. А множеството, което бе дошло „На кафе“, буквално блокира сградата с викове „Мафия“ и „Оставка“.

Точно в 9,35 ч. председателят на НС Михаил Миков прекрати заседанието и обяви, че следващото ще е утре в 9 часа.

Причина да не се събере кворум бе, че народните избранници от Атака не влязоха в пленарната зала. А от ГЕРБ още от миналата седмица не влизат на заседанията в зала.

Кандидатът за вицепремиер Даниела Бобева бе в сградата, където трябваше да бъде гласувано назначението й, но след като се разпадна кворумът изборът й е отложен за утре.

Отвън протестиращите не пропускаха колите на депутатите да излязат от блокадата на парламента, която с течение на времето се затегна. При появата на служебна кола, протестиращите се скупчваха около нея и не я пропускаха. Полицейското присъствие е засилено. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви пред журналисти пред НС, че няма да подава оставка и правителството „Орешарски“ ще продължи да работи. На тръгване със служебната кола мъже с бръснати глави се опитаха да препречат пътя на вътрешния министър, а един от тях се метна на задния капак. Кордон от полицаи обгради автомобила, за да може да се изтегли на заден ход към Орлов мост.

Депутатите, както и премиерът Пламен Орешарски и кандидатът за вицепремиер Даниела Бобева, останаха блокирани в НС. Около всички входове на сградата има достатъчно протестиращи, за да не пропуснат политиците да излязат от блокадата. Мнозина от протестиращите все пак се разотидоха на работа, но преобладаващата част от гражданите заявиха, че няма да отстъпят от площад „Народно събрание“. Всеки опит на депутати да се оттеглят бива освиркан и групи хора не пропускат колите да се оттеглят. Протестиращите съчиниха и нов лозунг „Полицията с нас“, защото полицаите не използват сила , дори в случаи на предизвикателства.

Малко преди 11 часа пред парламента дойде и жандармерия с щитове и шлемове. Спецекипите влязоха зад прегражденията, за да предотвратят ескалиране на напрежението сред протестиращите срещу народното представителство. Полицията се прегрупира и се насочи към изходите на парламента, за да може да изведе депутатите от сградата. Протестиращите не са толкова многочислени, но успяват да вдигат застрашителен шум и да блокират входовете на парламента при опит някой да излезе оттам. Първи успяха да се измъкнат от блокадата три мерцедеса и джип. Изтеглянето на депутатите става откъм паркинга на парламента от страната на БАН. Премиерът Пламен Орешарски и министри са сред първите, които са изведени от обградения праламент.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™