петък, 23 март, 2018
35

„Ранни птички“ с концерт днес в Кърджали

За втори път холандският състав „Ранни птички“ ще изнесе концерти в България на ренесансова музика, която е почти непозната в страната ни – произведения на нидерландския композитор Жоскен де Пре и негови съвременници.

Концертите – днес в Художествената галерия в Кърджали, на 27 юни на международния фестивал „Перперикон“ и на 29 юни в музикалния център „Къща Борис Христов“ в София ,  са под патронажа на посланика на Кралство Нидерландия в България Том ван Оорсхот.

Ансамбълът „Ранни птички“ е създаден през 2010 г. от студенти в Консерваторията в Утрехт. Тримата млади инструменталисти Герике ван Дам, Тим Фелдман и Теум Висе се специализират в изпълнение на произведения от 15-ти и 16-ти век за блокфлейти, музика малко позната в България. Името, което избират – Early Byrds – е заигравка с името на Уйлям Бърд (16-ти век), един от най-почитаните музиканти на своето време.  Техният учител Хейко тер Шегат сам изработва копия на ренесансови инструменти, с които тримата свирят. Герике, Тим и Теум са участвали  в  мастеркласове на големи специалисти в Германия, Испания и други държави.

За първото си гостуване в България през 2014 тримата млади холандски музиканти пропътуваха 52 часа с влак. Тогава те представиха пред българската публика в София, Пловдив, Кюстендил и Пазарджик програма от трима композитори, с които се идентифицират:  популярните в цяла Европа по времето на Ренесанса композитори Хайнрих Изаак, Адриан Вилард и Орландо ди Ласо, които са изнасяли пътуващи концерти.

Тази година съставът идва в България с програма, основана на произведения от Жоскен де Пре и негови съвременници.  Жоскен де Пре (1450 – 1521) е доайен на музикалното течение Арс нова. Наричат го Арс Перфекта заради изяществото и съвършенството на музиката му. Неговото изкуство е оценено от най-големите композитори на европейската полифония – Палестрина и Монтеверди. „Де Пре е представител на франко-фламандската школа, основана на имитационната полифония. Обаче, като внася неканонични мелодически последования, вътрешни контрасти и свободно варирани мелодически линии, придвижва музикалното мислене рязко напред. “Ранни птички“ представят тази музика не само виртуозно, но и с дълбоко разбиране на символиката и чувствата, които тя съдържа”, обяснява Йосиф Герджиков – диригент, педагог и композитор.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™