неделя, 24 юни, 2018
0

„Уроборос” – омагьосващо и ярко пътуване във времето

Романът  „Уроборос” на Иво Георгиев  бе представен тази вечер  в Кърджали. След като  е показал и разказал за творбата си в много градове в страната,  Иво   я сподели и с кърджалийци.

Преди да   заговори авторът  обаче,  даде думата на журналиста Красимир Ангелов. Той не пропусна да  разкаже как  срещнал Иво за първи път  по време на полет над  кърджалийско село, нападнато от марокански скакалци. След това прочел  разказите  му и останал впечатлен от стила на автора.  Иво има изказ, самороден талант  и много нестандартно мислене. Романът  е разказ за едно пътуване до Корсика. Написанато  ме връщаше  в  Кърджали от моето детство през целото време, сподели Красимир Ангелов. Той бе категоричен, че трудно  някой друг, освен Иво,  би написал  роман от едно пътуване.

Какво е „Уроборос” бил най-често срещаният въпрос при представянето на романа, разказа Иво Георгиев. И поясни, че  „Уроборос”  е символ на кръговрата, използван още от античността, древните цивилизации го почитали като нещо нескончаемо. На гръцки буквално означава опашкояд и се се свързва  с образа на змия, захапала опашката си. Така го е изобразил на корицатана книгата художникът  Румен Жеков. Страхът на хората от смъртта вероятно  е причина да  го има „Уроборос” , предполага писателят.

Книгата  разказва за едно тихо пътуване до Корсика на младия Добри, което носи куп спомени. Вглеждайки се в лицата на спътниците си – група младежи, представляващи различни култури и говорещи  различни езици , с които споделя тази екскурзия, той си припомня миналото си –  понякога на глас, край огъня, говорейки нещо на другите, понякога наум, вглъбен в себе си.  В тесните улици на острова той намира стара тетрадка, която се о казва дневникът на българин, част от сектата джованали, които живеят по тези земи   7-8 века по-рано. Така съдбите на двама българи се преплитат, за да ни разкажат паралелните им истории, които нямат нищо общо и в същото време водят до толкова сходни размисли. Ставаме съпричастни с  един символичен  многопластов кръговрат, преплитат се  три пласта – средновековен, съвременен и този на сънищата отвъд времето и пространството. Между тях са вплетени  малки истории, които  можело да да живеят и собствен живот, но  авторът решил да ги вмъкне в книгата. Описан е и Кърджали, такъв , какъвто го помни авторът през 60- 70 години. В романа са вмъкнати и  зрънца автобиографични истини, добави Иво Георгиев. Той сподели, че е писал романа  бавно, в продължение на 4-5 години. И това го научило на спокойствие.

Представянето на книгата, издадена от „Жанет 45

” , бе  част от програмата на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2013”.

 

 

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  28.06.2013 at 18:48

  Много хубава вечер беше.

  0
 2. Анонимен...

  28.06.2013 at 18:44

  Браво на Иво!

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™