вторник, 20 март, 2018
15

До довечера пускат водата, ако направените днес заварки издържат

Аварията се повтаря четири пъти на едно и също място, твърди ръководителят на проекта Митко Синабов

Изпълнителите на „Водния цикъл” и общината като възложител на обекта да поемат отговорност за тежката авария на главния водопровод в района на кв. „Възрожденци”, която повече от четири денонощия остави без вода хиляди абонати в големите квартали на Кърджали и 20 околни села, ще настоява областният управител Илия Илиев, който днес бе на оглед на мястото на продължаващите ремонтно-възстановителни работи заедно с управителя на „В и К” инж. Славчо Славков. Пети ден строителите от софийската фирма „Калистратов груп” безуспешно се опитват да възстановят целостта на водопровода. Ако направените днес заварки издържат, до няколко часа резервоарите ще се напълнят и в късния следобед домакинствата ще имат вода, получи уверение от изпълнителите областният управител Илия Илиев.

Аварията се повтаря четири пъти на едно и също място, твърди ръководителят на проекта Митко Синабов. Според специалистите, причината е или в лошото качество на тръбите, произведени от „Екопроект” – Габрово, или в лошото изпълнение. Областният управител Илия Илиев е категоричен, че отговорните лица са подценили проблема и не са реагирали адекватно, за да се избегне настоящата патова ситуация стотици семейства да са без вода в разгара на лятото, а изпълнителят да не е наясно какви са причините за пробива. Заради предполагаемия дефект на тръбите, фирмата е изпратила проби за експертиза в лабораторията на Института по заваряване, която в началото на седмицата се очаква да потвърди или отхвърли съмнението, че са негодни. Ако дефектът се докаже, ще се наложи подмяната на 250 нови полипропиленови тръби от „Водния цикъл”, като преди това се прокара отклонение/байпас/ за захранване на потребителите.

„В и К” не носи отговорност за аварията, тъй като все още не е стопанин на съоръженията от „Водния цикъл”, обясни управителят Славчо Славков. Те ще бъдат прехвърлени за експлоатация към дружеството едва след като мине приемателната комисия. Славков заяви, че дружеството е претърпяло огромни загуби заради аварията и ще предяви иск пред виновните по съдебен ред за нанесени щети и пропуснати ползи.

5 коментара

5 коментара

 1. Anonymous

  28.06.2015 at 22:04

  VIK shte im potursiat otgovornost, ama drug put. OT VIK KOI SHTE POTURSI OTGOVRONOST??!?!?

  0
 2. Anonymous

  28.06.2015 at 22:02

  Страшно некадърна история, не е реално как може толкова време да оставят цял квартал от европейски град без вода. Това никъде другаде в европа не може да се случи.

  0
 3. Anonymous

  28.06.2015 at 21:28

  Вие сте единствени на Балканския полуостров които не можете да направите заварка между полиетилен и полиетилен! Аз лично се уверих в способностите на заварчика!!!

  0
 4. Anonymous

  28.06.2015 at 21:23

  Проблема е в заварчика!!Няма как да не може да се завари полиетилен с полиетилен!Трябва да се намерят необходимите времена и налягания за подгряване на тръбите???

  0
 5. Anonymous

  28.06.2015 at 20:31

  aman ot depesarki firmi, nishto ne mogat da napraviat kato horata, vodata otide, putia za makaza se rushi, grada v dupki, osvetlenie nqma

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени