вторник, 20 март, 2018
39

Момчилград събра над 300 офицери, сержанти и войници

Закритото през 2006 г. военно поделение в Момчилград оживя отново

В неговия район, който е под шапката на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната” – МО, се събраха близо 300 генерали, офицери, сержанти и войници, служили през годините в Момчилград.

Тържеството уважи лично кметът на община Момчилград Акиф Акиф. Той и всички участници в срещата положиха венци и цветя на паметниците на загиналите във войните за България и на десетте военнослужещи от полка, които река Върбица погълна по време на учение преди 25 години. Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стон Топалов връчи на кмета плакет на съюза и книгата „Предводители на запасното войнство в България”.

Поканихме офицери и сержанти, но научиха и много войници, които са служили при нас, каза майор от запаса Пламен Петков, последен началник на Служба „Информация и връзки с обществеността” в поделението, който ръководи Инициативния комитет. Той живее и сега в Момчилград, където, по неговите думи, организацията на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) работи много добре с кмета и цялото ръководство на Община Момчилград. И преди, когато не беше кмет, г-н Акиф помагаше на поделението, особено при осигуряването на спортните дейности, подчерта майор Петков.

Ние пазим спомени не само за тези момчета, а за всички служили в нашия полк. Жителите на Момчилград никога няма да изтрият паметта за тях. Независимо каква е била причината за тяхната гибел, момчилградчани уважават паметта им. Винаги поднасят венци на техния паметник. Неслучайно е съхранен през последните 25 години, отбеляза кметът Акиф Акиф.

Срещите между военнослужещите след толкова много години бяха изключително емоционални. Сред дошлите в Момчилград бе доайенът на командирите на 34-ти мотострелкови полк подполковник от запаса Христо Христов. Той е бил начело на първоешелонното ни формирование от 1982 до 1986 г. Тогава станахме първенци в цялата Българска армия, припомня си подполковникът.

Полкът е с голям принос за укрепване отбраната на страната. Той е едно от лицата на Българската армия. Десетки са офицерите, които са тръгнали от него, като лейтенанти и старши лейтенанти, командири на взводове и роти, за да стигнат до върховете на военната йерархия. Участниците в срещата си спомниха някои от тях, които са удостоени с генералски звания и са заемали високи длъжности. Сред тях са генералите Иван Врачев, Делчо Станимиров, Михаил Йовчев, Бойко Миланов, Янко Янев, Асен Трендафилов, Стефан Николов, Стефан Василев, Иван Добрев и Стоян Топалов.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    27.01.2018 at 15:03

    rumen petrob genov komandir na 2 MX batareia 1965 1966 godina ctarcina ckolnik

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™