петък, 25 май, 2018
0

Ефективна присъда за притежание на наркотици наложи ученическият съд на Езиковата гимназия

Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“- гр. Кърджали участваха  в симулативен процес в Районен съд – Кърджали като поеха всички роли в едно наказателно дело.При изключителен интерес, под ръководството на районни съдии Здравка Запрянова и Дарина Байданова беше разиграно дело от наказателен общ характер за укриване  на наркотици. Главни действащи лица бяха учениците от випуск 10 клас, с учител Марина Димова.

Уважаемият съд, ръководен от съдия Джан  Димитров и съдебни заседатели Атанас Стоев и Антония Бънчева,  изслуша трима свидетели – полицаите Ангел Коджаманов, Берк Дурмушали и приятелката на подсъдимия Атанас Герджилов – Лиа Спасова. Вещото лице Севги Ватансевер изготви категорична експертиза  за произхода на намереното наркотично вещество. В пренията адвоката Мелисса Христова и прокурор Ива Недялкова изложиха своите аргументи, като всяка от страните държеше за справедлив изход на делото. Стриктен запис на делото водеше Миглена Георгиева.

След  изслушването на всички свидетели и оглед на  фактите  съдът се оттегли за да вземе решение  по делото. През това време зрителите в съдебната зала изказваха мнение за срока на присъдата, вината на подсъдимия, процедурите при провеждане на дела от наказателен характер. Двучасовото заседание  премина под засилени мерки за сигурност и интерес в предвид намереното голямо количество амфетамини над 33 грама.

Съдът постанови решение: В името на народа съдът отсъди: 5 години ефективна присъда, 3 години изпитателен срок и 5000 лв. глоба.

Изборът за тема на делото не е случаен, проблемът с притежанието и употребата на наркотици е на фокус. Подобни прояви помагат на учениците да разберат не само за вредата от използването на наркотични вещества, но и сериозната наказателна отговорност, която носят в случаите, когато имат допир с непозволените от закона опиати.

Симулативният процес слага край на една успешна програма на Висшия съдебен съвет, благодарение на която учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев“  получиха възможност да бъдат въведени в основите на правното дело и да бъдат практическо обучени. В рамките на проекта те попаднаха в реалната работна среда на правораздавателните органи,  както и установиха близко сътрудничество между различните институции – училище, прокуратура, съд.

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™