неделя, 24 юни, 2018
0

Повишена епизоотична готовност заради дерматит по говедата в Одрин

Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник- областния управител Селвие Ахмед, заседава днес във връзка с констатирано огнище на заразен дерматит по говедата в Одрин, Турция. Болестта наподобява шарка и се предава чрез кръвосмучещите насекоми. Фермата в Одрин е поставена под карантина, а животните са унищожени, докладваха от Агенцията по храните. Всички погранични области – Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали са в повишена епизоотична готовност.

Взети са мерки за предотвратяване проникването и разпространението на заразата. Кметовете и фермерите по места са уведомени за риска от дерматит и са предупредени да спазват изискванията за биосигурност. На стопаните са раздадени препарати за дезинсекция. Ветеринарните лекари започват ежеседмични клинични прегледи на добитъка. Забраняват се пазарите за едри преживни животни. В ход са и проверки на търговията и превозването на говеда през границата.

Всички предприети мерки за профилактика са разписани от членовете на Епизоотичната комисия, в която участват представители на МВР, РЗИ, БАБХ, Съюза на ловците и риболовците, ПБЗН, Гранична полиция, РДГ и областна администрация. .

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™