събота, 17 март, 2018
15

Златаровци успешно приключиха проекта „Ученически практики”

През юли 50 ученици от Х и ХІ  клас  на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”  в Кърджали, участващи в проект ”Ученически практики,” приключиха успешно своето професионално обучение в реална работна среда.

Проектът има за цел да подобри качеството на професионалното образование и обучение чрез усъвършенстване в практическо обучение на учениците от системата на професионалното образование и обучение в съответствие с потребностите на пазара на труда. Партньори по проекта са: сладкарски цех „Стела-М”, сладкарски цех „Виена”, сладкарски цех „Шоколадов рай”, ресторант «Арпезос», снек-бар «Фиеста», бистро „Рибката”, ресторант „Парадайз”; хотел-ресторант „Бехи”, ресторант „Меаца”; механа „Родопчани”. Под наблюдението на наставници от партниращите организации учениците надградиха знанията си по технология и организация на посрещане и настаняване на гости в хотела и в ресторанта, по обслужване на туристите по време на техния престой, изучиха тънкостите при приготвянето и  сервирането на ястия и напитки, при организиране на коктейли и други мероприятия. Работата в реална среда е изключително полезна, защото помага на учениците да се научат да спазват трудовата дисциплина, да поддържат ред и чистота на работното място, да бъдат отговорни, да преодолеят бариерата между тях и работодателя партньор, да подобрят комуникацията с гостите на хотела, да бъдат усмихнати и внимателни. От направена анкета сред практикуващите ученици изводите са, че учениците са доволни от работата в екип с партниращите организации, по-лесно се приспособяват към реалната работна среда и  получават нови знания и умения, които са с висока приложимост.

В резултат на доказаните умения  немалка част от участниците в проекта бяха назначени на постоянни трудови договори, а друга част от тях  бяха отличени  допълнително с финансови средства.
Успешно завършилите ученици получиха  сертификат за проведен стаж и стипендия на стойност 300лв.

Инж. Кръстина Чорбаджийска, директор на гимназията и ръководител на проекта  изказва благодарности на работодателите от реалния бизнес сектор, като отправя пожелание към тях  да бъдат все така активни в бъдещото ни  партньорство, защото именно то ще  улесни  прехода от образователните инстутиции към допълнителното практическо обучение и най- вече ще повиши успешната реализация на младите хора на трудовия пазар.

 

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™