вторник, 20 март, 2018
24

Кърджали сред областите с най-високо качество на живот?

Най-високо е качеството на живот в столицата София. Следват Пловдив, Благоевград, Кърджали и Смолян. Най-неблагоприятни са условията за живеещите във Видин, Перник и Кюстендил. Това посочи оценката на Института за пазарна икономика (ИПИ).
Оценката „Качество на живот в областите“, изготвена от ИПИ, е опит да се комбинират методологиите на световно познатите индекси и да бъдат приложени на регионално ниво в България, обясняват от института. За основа на оценката е използвано изследването на ИПИ „Регионални профили: показатели за развитие“.

Подредбата на областите по представянето им, наличието на голям областен център невинаги означава по-добро качество на живот. Традиционно спряганите като големи и проспериращи области Варна и Бургас отстъпват място на по-малки такива като Габрово и Пазарджик. Голямата разлика между София (столица) и другите области не се дължи на предимство в един от включените индикатори, а в няколко, обясняват от ИПИ.

Оценките на национално ниво могат да се разделят на общо два вида – обективни и субективни. Вторите използват различни допитвания до населението, за да изчислят приблизителното качество на живот. Обективните се базират на различни статистически данни, комбинирани в една крайна стойност, измерваща качеството на живот. Такива оценки са например The Economist Intelligence Unit’s Quality-of-Life Index от 2005 г., популярният Human Development Index, както и Better Life Index, съставен от ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие).

Ето и подредбата:

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  02.07.2013 at 03:14

  palni

  0
 2. Анонимен...

  01.07.2013 at 21:20

  Пълни глупости……..

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™