събота, 24 март, 2018
83

Кърджали губи чапловата колония

Чапловата колония на левия  бряг на река Арда в Кърджали  може да  изчезне, предупреждават природозащитници. Върбите, на които са гнездата  на птиците, са изсъхнали. Птиците  може да се преместят към нулата на язовир “Студен кладенец” или да потърсят друго място по-далече, твърди Петър Янков от дружеството за защита на птиците. Изсъхналите дървета не дават възможност на чаплите да гнездят нормално. Те обичат да са на сянка,  в жегата сега има риск някои малки чапли да загинат. Ако градът загуби колонията, това ще е признак на лошо управление, казва Янков.Според него  съхненето на върбите е  заради построяването на Водното огледало. Нивото на водата в блатото се е вдигнало, а върбите понасят заливане донякъде. Още преди година той  предложи да се посипе пръст  на определени места около върбите  близо до брега на блатото, за да се спасят. И да се засадят нови върби. Неколкократните опити на младите хора от Екоклуба за залесяване се оказаха неуспешни.

Според последното преброяване на птиците в България се срещат 406 вида. Някои от тях могат да се видят през цялата година, други са толкова редки за нашата страна, че ги зърват малцина късметлии. Кърджалийци  са сред тях, в поречието на Арда  почти в центъра на града има малка колония от малки бели чапли. Благодарение на намесата на хората мястото, където са се настанили,  се променя. През зимата често роми влизаха там, за да си осигурят дърва за огрев. Някои кърджалийци предпочитат мястото, за да се отърват от боклуците си. Растителността бавно изчезва. Картината става все по-грозна и по-тъжна.

Засега интересът към редките птици в Кърджали е повече от чужденците, които възхитени и гледат на колонията като на едно от ценните места в Европа. Сайтове и туроператори популяризират нуждата от опазването на редките птици в Кърджали. Чапловата колония е включена в туристическите маршрути, които предлагат туроператорски фирми. Наред с Перперикон, Татул е и мястото на Арда, където са се настанили защитените птици. Кърджали  привлича туристи от далече с това, че тук е единствената в страната колония от малки бели чапли, която е в рамките на населено място. Кърджалийци обаче нехаят за това природно богатство. Мястото на колонията е предпочитано често от рибарите, наобикалят го и пастири с кравите си, не липсват и боклуци. Младежкият екоклуб  се нае да  опазва  колонията, но не намери последователи, които да направят така, че колонията да направи богат и известен града ни.

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    03.07.2013 at 12:28

    na tova grozno blato bez tova ne my e tam mqstoto

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™