четвъртък, 24 май, 2018
0

Боен самолет МиГ-21 „кацна“ в парк „Простор“

В ранния следобед днес боен самолет МиГ- 21  „се приземи” в  парк  „Простор”. 7-тонната летателна техника бе транспортирана от летището в Граф Игнатиево и бе посрещната от кмета Хасан Азис.  Това ще бъде новата атракция на Кърджали за неговите граждани и гостите на града. Самолетът е произведен през 1982 година и е летял до октомври 2012 година. Той е дарен от Министерството на отбраната на община Кърджали след упорито настояване на кърджалийския градоначалник.
„Нека този самолет да бъде за всички кърджалийци, които обичат самолетите, небето, полета, свободата”, каза той пред журналисти. Хасан  Азис лично ходил до летището в Граф Игнатиево и помолил да бъдат запазени всички прибори в пилотската кабина на самолета. „За радост молбата ми беше удовлетворена”, каза Хасан Азис.
По думите му всеки един самолет е част от нашата история и в този смисъл нашият ще може да служи и за патриотичното възпитание на младите хора. „Защото този самолет е летял доскоро, пазил е нашето въздушно пространство и затова е част и от историята на Кърджали”, подчерта градоначалникът. Той не скри, че от малък обича самолетите и е убеден, че с докарването на бойния МиГ -21 в градския парк на Кърджали е сбъднал не само една своя мечта, но и мечтите на много кърджалийци.
Бойният самолет е втората военна техника, която се превръща в атракция за кърджалийци и гостите на Кърджали. В другия парк Арпезос-Север е разположено 122-милиметрово артилерийско оръдие като паметен знак за местонахождението на бившето поделение в града. На въпрос ще продължи ли да „въоръжава” парковете с военни атрибути, Хасан Азис отговори, че готви изненада за разширението на парк „Арпезос-Север”, но ще я оповести, когато му дойде времето.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  02.07.2013 at 20:53

  tozi izperkal pop i toi tam…

  0
  • Анонимен...

   02.07.2013 at 23:17

   nisho my nqma na popa

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™