вторник, 20 март, 2018
46

64-годишната Верка повече от десет дни живее край развалините на дома си

64-годишната Верка Милушева  живее  край развалините на къщата си повече от десет дни. На 21 юни  сградата е бутната с прокурорско разпореждане. По това време Верка е била  в поредната институция,  за да помоли за отсрочка. Сагата с имота й е от години.  Къщата е на метри  от пазара в Кърджали, част от нея е съборена преди години. Отчуждена е, а Верка получава  за нея  жилище в крайните блокове на „Възрожденци“. Верка   не е съгласна с това и ходи от институция на институция, за да  спре разрушаването на дома си. Битката й  се оказва неуспешна.  Съборили са къщата без дори да извадят  вещите ми , казва през сълзи тя. Взели са само личната ми карта, не знам къде са я отнесли,  сега  и документи нямам. Имаше заповед на кмета на общината за премахване на къщата, отлага се няколко пъти до сега.  Това, което направи кметът  е кражба, категорична е тя. Отчуждиха къщата и ми дадоха  апартамент  в другия край на града. Защо  Расим Муса и сегашният кмет Хасан Азис имат тук апартаменти, а мен, чийто  имот е  в центъра, пращат чак в Крайно село. Няма да се  махна оттук, казва тя.  От деня, в който машините са съборили дома й, спи  под дърветата край развалините. През деня разчиства камъните и   се опитва да събере  потрошените  останки от обзавеждането  на дома си. Преди два дни  през нощта роми  замервали   с камъни мястото, където се е приютила. Тормозът е непрестанен,   плаче жената. Идват, докато  ме няма, крадат каквото успеят да изровят от развалините. Единственият й другар е кучето, което я пази от ромските набези.

Не  приема отношението  от  страна на институциите. Преди  години част от къщата  е съборена, за да може да се разшири пътя, по който да се транспортира кораба „Емона“ до язовира. Тази къща  е с историческа стойност. Там някога се е помещавало първото училище в Кърджали, казва Верка и твърди, че това е поредната далавера за уреждане на някой  с апетитния имот.

Жалвала се е в две институции същия ден,  когато  са съборили къщата й, за да моли за отсрочка. От едната са я изгонили, но от областната управа й обещали следващата седмица да й съдействат. Използваха момента, когато се сменят управниците и  бутнаха  къщата ми, казва жената.  Питам равностойно ли е да ти отредят апартамент във „Възрожденци“,  като ти вземат парцела на пазара, недоумява жената и твърди, че не е подписвала съгласие  да бъде обезщетена по този начин. След като не открива съдействие тук последната й надежда  е жалба до Европейския съд в Страсбург.

6 коментара

6 коментара

 1. Анонимен...

  09.07.2013 at 14:27

  каква тъжна съдба за един стар човек, всички трябва да се срамуваме!

  0
 2. Анонимен...

  05.07.2013 at 00:12

  nerealen ujas v tazi darjava, koito moje da bqga

  0
 3. Анонимен

  04.07.2013 at 15:25

  за Страсбург трябва да напишеш молбата на френски и да назначиш адвокат ТАМ да те представя, а това са мноооого пари. А който не се е сблъсквал със съда в Бг, корумпиран до повръщане/!!!!!/ си мисли, че имаме права.

  0
 4. Анонимен

  04.07.2013 at 15:13

  Ако знаете пък какво е в съда… Нека измислим нещо за жената. Обадете ми се, ако мога да помогна с нещо -milasmila@abv.bg

  0
 5. Анонимен...

  04.07.2013 at 14:07

  Нека да осъди институциите , но нека има и наказани , това е срамота , алчността на хората достигна до ръбът на човешката либералност. Въпрос на време хората да се преобединят за да може да се промени статуквото.

  0
 6. Анонимен...

  03.07.2013 at 19:47

  kakav ujas!

  KAKA MOJE OBSHTINATA DA DOPUSNE TAKOVA NESHTO?!?!?!?

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени