петък, 23 март, 2018
240

Срядата събира малки и големи на пазара в Черноочене

Сряда е денят, в който малки и големи от  община Черноочене се събират в общинския център. Причината е, че това е денят на пазара, научаваме пристигайки в селото. Цялата улица от единия край  на селото до другия е затворена да автомобили. Шумното множество е превзело асфалта, а на тротоара са сергиите. Всичко   което е нужно,  може да се открие. Само дето както и навсякъде  повечето   от хората само подминават пъстрите сергии. Най-доволни са дечицата,  понесли играчка или лакомство към къщи. Сряда е   и денят, определен от кмета на Черноочене Айдън Осман за  срещи с хората. Пред кабинета му  има  неколцина, всеки с болката си. Приема ги и ги изслушва. Става бавно, чака се  много, казва една жена,  всеки път е така,  не бърза да претупа разговора с нас. Никой не е върнат,  въпреки че  приемният ден е до 12 часа,  докато има хора отвън, той не излиза в почивка.

Черноочене  е едно от местата в Кърджалийско, където най-масово се строи. Това  прави впечатление още отдалече. Изгледът се мени с дни. Черноочене расте,  отдавна дерето около река Перперешка  е станало тясно и  новите къщи са накацали по  околните хълмове. По пътя от Кърджали  към Хасково вдясно по високото  буквално  е изникнал нов квартал с къщи на по три-четири етажа. Икономическата криза  тук не си личи, младите хора нетипично за връстниците си от страната,  инвестират в родния край. Вдигат красиви  и модерни сгради.  Казват, че желаещите да строят тук са много. Има силен интерес  към продажбата на парцели. Интересът е  и заради ниската  им цена, както и  заради  стратегическото разположение на Черноочене. Най-много търгове за земи са за  новия квартал „Пряпорец“.  Улиците, включени в градоустройствения план на Черноочене, са прокарани, оформени са тротоарите,  местата за детски площадки и за отдих. Има водопровод, канализация, електрозахранване.

В края на Черноочене по посока на Хасково на ската  са вдигнати нови жилищни кооперации. Те са дело на частния предприемач  Ниязин Бекир, който има хранителен магазин и кафе-сладкарница. Купуват ги млади хора, които работят в чужбина и не са загърбили  родния край.

Общинското ръководство е с амбицията да превърне  скоро Черноочене в град.  Благоустроено  и покрито е дерето, което минава през селото. Там  има паркинг,  предвидено е там  да е и новата автогара. В последната година са открити два нови цеха един за мляко и друг за  технически елементи. Възможностите за работа както   навсякъде са малко, земеделието вече не може да  изхранва  местните. И това прогонва младите хора  в чужбина. Но  тези от Черноочене  може би ще се върнат.

3 коментара

3 коментара

 1. Анонимен...

  04.07.2013 at 02:12

  Черноочене е много хубаво село, много бързо се развива

  0
 2. Анонимен...

  04.07.2013 at 01:54

  pazara s sushtiq uspeh mojeshe da e v anadola

  0
 3. Анонимен...

  03.07.2013 at 21:05

  palna ciganiq e tozi pazar

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™