вторник, 20 март, 2018
217

Бившият директор на СОУ „Отец Паисий” в Кирково осъди училището за предупреждение за уволнение

Според магистратите единственото вярно нещо в заповедта е името му, наказанието и законния текст, въз основа на който е наложено

Дългогодишният преподавател и директор на СОУ „Отец Паисий” в Кирково Станко Станков поведе съдебна битка срещу уволнението си. Засега е спечелил дело, с което за незаконна е обявена заповед на началника на образователния инспекторат за предупреждение за уволнение, съобщават негови бивши възпитаници, които са възмутени от уволнението му.  Предстои и съдебна битка срещу уволнението му.
Станко Станков е от дълги години е в Кирково, има авторитета и уважението на хората от региона, той съгради училището. И за благодарност бе уволнен, ни пишат кирковчани.
В жалба до съда Станков твърди, че е изпълнявал длъжността директор на СОУ „Отец Паисий” – с.Кирково. Не е наказван дисциплинарно за извършвани от него нарушения на трудовата дисциплина. На 16.12.2014 год. му е връчена, с която началника на РИО – Кърджали му е наложил дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение”. Дългогодишният директор е категоричен, че не е извършил вменените му в заповедта нарушения, твърди, че може би е допуснал несъществени пропуски в работата си, поради което тежестта на наложеното наказание не съответства на тежестта на извършеното нарушение. Счита, че заповедта за наказанието му е немотивирана. Липсва описание на нарушенията, които е допуснал. Моли съда да отмени заповедта и да му заплати направените по делото разноски.
Инспекторатът в писмен отговор подробно обяснява, че заповедта е правилна, законосъобразна, мотивирана и моли съда да отхвърли иска на Станков като неоснователен и недоказан.
На бившия директор Станко Станков е наложено наказание „предупреждение за уволнение” със заповед, която посочва пет нарушения на закона за просветата. Според магистратите така издадена и изписана заповедта е в грубо крещящо нарушение на Кодекса на труда. Тя не е мотивирана,  посочени са нарушения, но не и кога са извършени. Единственото вярно нещо в заповедта е името на нарушителя, наказанието и законния текст, въз основа на който е наложено наказанието. От нея на става ясно кога бившият директор е извършил нарушението „липса на предприети адекватни и ефективни мерки за опазване живота и здравето на учениците в училището във връзка с координационния механизъм за взаимодействие при работа по случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция, утвърден със заповед и т.н.” Същото се касае, че ищецът е извършил нарушение като не е вписан поименния състав на педагогическия състав в началото на учебната 2014/15 год. Като нарушение е посочено неподписването на длъжностните характеристики от съответните имена, посочени в заповедта. Кога са извършени тези нарушения работодателят не е посочил, дали ги е установил също не става ясно.
Затова магистратите отменят заповедта на шефа на Регионалния образователен инспекторат като неправилна и незаконосъобразна. Училището ще трябва да заплати на бившия директор направените разноски в размер на 350 лв., както и 50.00 лв. държавна такса.

2 коментара

2 коментара

 1. Kifla

  04.07.2015 at 16:28

  Че кого го е еня?! Ха-ха!!! На Станкови им е мъчно за тях си :D

  0
  • Anonymous

   05.07.2015 at 17:16

   mi kifla :)

   0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™