сряда, 21 март, 2018
0

Спукване в заварка по време на тестове на ВиК мрежата е причина Кърджали да остане без вода

Загубите по отстраняване на аварията се изчисляват към 50 000 лева, съобщи председателят на ДЗЗД „Обединение АРХИДОС-2013“ инж.Павел Калистратов

Спукване в заварка по време на тестове на ВиК мрежата е причина за аварията в Кърджали. Вече е отстранена на 100% за сметка на фирмата-изпълнител. Това съобщи председателят на ДЗЗД „Обединение АРХИДОС-2013“,което изпълнява Водния цикъл на Кърджали, инж.Павел Калистратов.  Той се извини на гражданите на Кърджали, Момчилград и околните села, които в продължение на няколко дни / от 24 до 28 юни / останаха без вода заради авария по подменен участък на магистралния водопровод.
Аварията е изпускане на една от снадките между две тръби на мястото на заварка по време на окончателните изпитания преди предаване на обекта. По проекта са направени над 2400 снадки в тръбите. 104 от заварките са по магистралния водопровод и проблемът с пробива бил в една от тях, обясни инж. Павел Калистратов.  Според експертите в следствие на наслагване на заваръчен материал се е спукала  заварката. За заваряването е доставена специална техника от Силистра и Перник, защото с наличната е не е можело да се работи под вода. Според инж. Калистратов положените тръби отговарят на всички изисквания и стандарти и с такива материали са реализирани много проекти в България.
В публичното пространство излязоха доста непрофесионални и тенденциозни твърдения за качеството на тръбите, без да е разговаряно с изпълнителя на проекта за причината на аварията, каза още Калистратов. Не се налага експертиза на новите тръби, но въпреки това от дружеството са изпратили проби в Софийска лаборатория и чакат резултат следващата сряда. Ръководството на фирмата – изпълнител ДЗЗД „Обединение АРХИДОС-2013“ съобщи, че към момента при завършен обект на 100%, неразплатени остават 10,5 млн.лв., в това число и за водопровода, където е възникнала аварията при заварката. Загубите по отстраняване на аварията се изчисляват към 50 000 лева.
Гаранцията, която поема дружеството за изпълнение на Водния цикъл и изграждане на Пречиствателна станция е 8 години, не само материалите, но и изпълнителите, в случая висококвалифицираните заварчици, притежават нужните сертификати, подчерта инж. Калистратов.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™