петък, 23 март, 2018
11

Министър Михайлова за казуса „Горубсо“: Уважавам позицията на община Кърджали

Уважавам  позицията на община Кърджали,  която  обжалва решенията и на Висшия експертен съвет  и заповедите на предшественика ми, обяви днес в Момчилград   министърът на екологията Искра Михайлова в отговор на въпрос  за проблема  със златодобива    с цианиди от  „Горубсо“  в центъра на Кърджали. Тя добави, че си дава сметка за това, че  вече са издадени оценки  за въздействие върху околната среда и предписания, които се изпълняват в известна степен.  Трябва да се види на какъв етап са инвестициите  по опазване на околната среда и да се стигне до решение, което да е приемливо, така че  да запазим работни места, но  и да съхраним природата, каза министърът.

Посочи, че подобни случаи на опасно производство  в центъра на населено място е имало,   включително  и в европейски страни. При разрастването на градовете индустриалните зони попадали в центъра  на града  това  налагало нови комплексни  решения –  ново градоустройство, определяне на нова индустриална зона,  подкрепа за изнасяна на производството.  Там са решили тези въпроси. На нас  това ни предстои, добави Михайлова.

Разбирам съображенията на община Кърджали и като народен представител съм я подкрепяла  в този спор. Сега като министър,   напълно съзнавайки каква е била позицията ми досега,  ще търся доброто решение,  коментира Искра Михайлова  възможността производството  на „Горубсо“да бъде изнесено  извън града.

Искра Михайлова обяви, че ще проведе среща с ръководството на община Крумовград  във връзка с намеренията   на канадската компания „Дънди Прешъс Металс“  за златодобив на Ада тепе. Тя  бе категорична, че министерството ще се съобрази и с позицията на местните хора. Скоро предстои проверка дали българското законодателство е обективно за казуса “Ада тепе”.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™