събота, 17 март, 2018
54

Искра Михайлова: Проектът в Момчилград показва смисъла да се инвестира в екологична инфраструктура

Министърът на околната  среда и водите Искра Михайлова,   кметът Акиф Акиф и Юлиан Инджов   от ДЗЗД Юг  – София направиха първа копка на най-мащабния проект на община Момчилград.  С него ще се реконструира  водопроводната мрежа и  ще бъде изградена пречиствателна станция.

Галерия със снимки от събитието можете да видите тук.

Присъстваха  депутатът Ердинч Хайрула, областният управител Бисер Николов , кметове от общината, както и от съседни области,  кметът на  турската община Мендерес  Салим Ергюн,   представители на фирмата строител ДЗЗД Юг  – София .

Проектът  „ Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на ГПСОВ в гр. Момчилград”  е  на стойност над 25 милиона лева, финансиран от Оперативна  програма „Околна среда“. С работата по него  ще бъдат изпълнени стратегическите цели на програмата  – подобряване на състоянието на водите и  на околната среда, каза зам.кметът Севдалин Огнянов. Ще се  изгради, реконструира  и модернизира мрежата за отпадъчна и питейна инфраструктура в общината. Водопроводната и канализационата мрежа са  направени през  60-те -70-те  години на миналия век,   водата от  канализацията се зауства в дерета и изтича във Върбица, а оттам в язовир „Студен кладенец“. Плачевно е сегашното състояние на водопроводната мрежа,   загубите  на вода стигат до 70 процента. По проекта ще бъдат изградени 7 600 метра нова канализационна мрежа,  ще бъдат рехабилитирани още толкова от досегашната мрежа,  ще се доизгради и реконструира  10 300 метра вътрешна водопроводна мрежа. Ще се разкрият нови работни места,  ще се повиши жизненият стандарт на хората,  в реката ще се изливат пречистени води, ще се намалят авариите и загубите на вода.  Работата по проекта трябва да завърши в края на 2014 г. Строително-монтажни работи  са възложени на  ДЗЗД Юг  – София.

Започва реализацията на един от добрите проекти,  финансирани и подкрепени от Оперативна програма  „Околна среда“,  каза министър Искра Михайлова  и добави, че той ще доведе до промяна  и качеството на  живот и услугите на близо 10 000 граждани на Момчилград, на  качеството на   канализационните услуги на над 2000 човека,   а елементът водоснабдяване  се отразява   също на над 2 000 души. Това е проект,  който показва какъв е смисълът  на инвестирането  в екологична инфраструктура, подчерта  Искра Михайлова. Смисълът  и значението  на тези проекти,  за които получаваме подкрепа благодарение на солидарността на европейския съюз  е подобряване на качеството на живот на хората . Всеки такъв проект  довежда с малки крачки до реализацията на тази цел.  Трудно е да се подготви, но си струва,  защото резултатът е ясен и добър. Трудно   е,  защото изисква  много усилия и търпения, но е добра школа за всяка администрация. Надявам се в бъдеще в Момчилград   да реализираме още проекти.  Във ваши ръце е финалната фаза всичко да завърши добре, обърна се тя към изпълнителите.

Кметът Акиф Акиф изказа благодарност към  всички, работили по проекта, за да се стигне до днешния ден.   Подчерта, че това е най големият по мащабите си реализиран  проект на територията на общината. Надявам се момчилградчани да проявят  разбиране и търпение за неудобствата,  които ще имат по време на работа по проекта. Това е в името на осигуряването на по-добрия  им жизнен стандарт.  Пожелавам на фирмата и на всички,  ангажирани с изпълнението на дейностите, успешна работа.  И  нека в края на 2014 г. да се поздравим с качественото изпълнение на проекта, добави кметът.

Областният управител Бисер Николов  поздрави екипа,подготвил проекта и показал професионализъм и търпение. Пожела на изпълнителите безпроблемна работа, а гражданите да извинят  неудобствата по време на работа.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™