четвъртък, 24 май, 2018
0

Изпълнението на проекта за ВиК няма да оскъпи цената на водата за момчилградчани

Според министър Искра Михайлова реализирането на проекта  за водния цикъл в Момчилград няма да оскъпи цената на водата за жителите на града, защото голяма част от финансирането е безвъзмездна помощ от ЕС, а новата мрежа ще се влее в собствеността на сегашното ВиК дружество.

Тя посочи, че в Североизточна България цената на водата е много скъпа и ако се въведе системата на самоиздръжка на цялата мрежа, ще се окаже, че водата ще бъде толкова скъпа, че ще възникне проблем, по-голям от електроснабдяването и цената на електроенергията.

Една от спешните задачи на правителството сега е да актуализира промените в Закона за водите и да внесе обществено и социално приемлив вариант. Този вариант трябва да определи правомощията и разпределението на собствеността на инфраструктурата във водния сектор, да определи ролята на общините, на държавата, на В и К-операторите и асоциациите така, че да се знае кой какво притежава, кой за какво отговаря и кой каква услуга предоставя. Така и гражданите ще знаят към кого да се обръщат, а ние – какви инвестиции планираме, добави  Искра Михайлова.

Според нея трябва да има регулация на държавата за водния сектор и в тази връзка е необходимо спешно да се изготви стратегия за ясно планиране на инвестициите и  управлението  на ресора.  Без промени в закона не може да се планират проектите, касаещи водния сектор по оперативните програми  за периода 2014-2020 г.

Оперативната програма не е насочена само към няколко големи общини. Ако в някакъв момент се е получило такова усещане, трябва да се знае, че  програмата има за цел да подобри живота на всички българи, а не само на живеещите в София, Бургас или Варна, бе категорична Михайлова и  добави, че за нея като министър  е важно от евроинвестициите  да се възползват и по-малките населени места.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™