петък, 23 март, 2018
10

Президентът призова за бързи избори и „разграничаване“ от Волен Сидеров

Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление, излъчено по националната телевизия, във връзка с актуалната ситуация и продължаващите вече 20 дни протести.

„Това ми дава правото да изискам отговори от политическите сили. Нека всеки един от политиците да си отговори как той работи за стабилност – като задълбочава проблемите, като ги решава или като ги чака да заглъхнат от само себе си”, заяви държавният глава. „Ще се поставят все повече искания към политиците, техния морал. Между исканията на хората няма противоречие. Българското гражданско общество е извървяло и е отворило в своя преход една нова страница. Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта в обществото. Вече 22 дни има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам в политиците отговор”, посочи той.

Това, което гражданите не получиха през изминалите месеци на протести е ясен отговор на техните очаквания, защото те далеч не се изчерпват с искане за оставки.
По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира „мафия“. Как управляващите и опозицията разчитат това послание, попита държавният глава и  призова парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости.

Росен Плевнелиев каза още, че е имало опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, другите богати, едните били в София, а в страната е друго. „Неведнъж сме били свидетели на опитите на разделяне на българското общество. Най-притеснителното е, че дори изкуствено се провокира етническо противопоставяне – това е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални за страната ни. На нищо ли не се научихме от новата история на съседите ни“, запита президентът.

Държавният глава обяви, че ще стартира дебати в президентството за полезните стъпки, които могат да доведат демокрацията до по-добро. Необходими са ясни и приети с консенсус стъпки, които да покажат посоката, в която ще вървим, каза Плевнелиев.

Той коментира и обвиненията, че  е пристрастен в оценките си за ставащото: „Кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. България има своето гражданско общество. Аз наистина съм пристрастен и докато съм президент ще бъда пристрастен, за повече демокрация, за правова държава. Направих усилия да търся решение – свиках КСНС – видяхте резултатите. Проведох разговори с парламентарно представени и непредставени политически сили, с интелектуалци. Не вярвам, че в тежката ситуация, в която се намира една нация, тя трябва да чака някой друг да я спасява“, каза Плевнелиев.

Или ще заживеем в европейска държава, или хората масово ще се насочат към Терминал 2, каза още президентът Плевнелиев. „Аз съм загрижен и обезпокоен за България – една България, в която политиката очевидно е изпаднала в криза на ценностите и в която, цитирам писмото на Български интелектуалци до мен: „По улиците се появиха шпиц-команди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат граждански арести. Техният водач влезе в сградата на парламента с пистолет на кръста и полицейска палка в ръка и никой не му попречи да държи речи, в които нарича гражданския протест „преврат срещу държавността” и да заплашва с гражданска война”, посочи държавният глава.

„Хиляди граждани, много медии и политически субекти сезираха прокуратурата за действията на лидера на „Атака”. Нека припомня, че Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Мари Льопен за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и парламентът, включително политическите партии в него да се позиционират ясно.
Нямаме голям избор. Или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, или хората масово ще се насочат към Терминал 2, а тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпиц-команди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години”, подчерта Плевнелиев.

„Ако сега си замълчим и не реагираме, ако махнем удобно с ръка и си кажем – какво толкова, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук. За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване”, каза още той. ”, посочи той във връзка с поведението на лидера на партия „Атака” Волен Сидеров.

„Протестите на гражданите са за ценности и промяна. Това ще се познае по делата. Има голяма опасност политическите субекти да нагнетят напрежението чрез протести, контрапротести, компрометирани кампании. На дебатите в Европейския парламент за България чухме – фалшифицирани избори, манипулации, групировки, мафии, незаконно подслушване, популизъм. Това не е България, а ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, няма доходи, няма работни места”, посочи Плевнелиев.

Държавният глава бе категоричен, че единственият демократичен изход са предсрочните избори. „Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократиче изход са избори“, каза той.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™